Helt i utkanten av gasverksområdet

Gasverksområdet

Inte långt från Husarviken och vid Gasverksområdets utkant ligger en gammal tegelbyggnad som jag intalar mig själv varit en stationsbyggnad som hört till någon form av järnväg som går genom gasverksområdet. Eftersom jag inte vet hur spåren en gång gick, utan istället endast noterat rester av en järnbana, har jag bestämt mig för att låta detta vara den riktiga förklaringen.

Gasverksområdet

När jag gick omkring i området i höstas passade jag på att titta in genom fönstren i huset som då stod tomt. I ett av rummen fanns resterna av ett ursprungligt kök, ty framför fönstret fanns en låg arbetsbänk vars underskåp hade luckor av gammal sekelskiftesmodell. Nu finns här ett vitt IKEA-kök och ekparkett på golvet. Det är tydligt att de byggnadsarbetare som bebor huset har krav på viss modern “komfort”.

Gasverksområdet

I uthuset finns något som liknar en förfallen tvättstuga. Inte speciellt antik, men maskinen är knappast tillverkad efter 80-talets utgång. Byggnaden är dock finfin. Särskilt svag är jag för panelen och taket.

Gasverksområdet

Strax intill ligger en stor byggnad som jag tänker mig varit disponentvilla en gång i tiden. Idag är den kontoriserad, men exteriören är fin och intrycket är pampigt, ty den ligger på en liten höjd.

11 thoughts on “Helt i utkanten av gasverksområdet

 1. Fina iakttagelser du gör. Jag som bott i Stockholm så länge har aldrig sett det här. Men Gasverksområdet är sällan…för mig.

  Tomtmarken torde vara guld värd.
  Vad tror du nu händer med husen?

  1. Jag handlar ofta på PrisXtra i närheten… Men det är klart att jag promenerar mycket och är noga med att hålla ögonen öppna.

   Jag vet inte vad som händer med husen. gasklockorna skall bevaras och ytterligare några hus, men övriga byggnader har jag inte koll på. Personligen tycker jag mycket om när man sparar äldre hus och bygger nya intill. På så sätt får man en naturlig koppling till områdets tidigare karaktär vilket jag tror är bra och dessutom ökar nog trivseln när man inte bara klipper av och bygger helt nytt.

 2. Synd att de här husen är kontoriserade, det hade varit mycket fint att bo där.

  Gasverkets gamla byggnader däremo hade kunnat bli utmärkta kontor… eller kanske köksvaruhus. Men då hade de iallafall fått stå kvar. De är väldigt vackra tegelbyggnader.

  1. De är mycket fina! Vissa tror jag kommer att sparas. Både kontor, butiker och en och annan restaurang vore finfint att inreda i dem.

 3. Portvaktshus snarare än station, områdets interna järnväg fraktade bara kol från hamnen till de olika produktionsanläggningarna så något behov av vänthall förelåg inte. Däremot behövdes en portvakt och en bostad till denne, huset rymde ursprungligen flera lägenheter. Till dessa hör tvättstugan som du mycket riktigt påpekar. Jag skulle tro att den är samtida med huset, 1892, men huruvida den är ritad av herr Boberg själv törs jag inte säga, en elev kanske, hans ande svävar i alla fall över den! Jag har vid ett par tillfällen haft den stora förmånen att bli rundvisad av en kvinna som arbetat på Gasverket under hela sitt yrkesliv. Hon var även delaktig i ordningsställandet ett litet museum som fanns i ett av husen på området, undra just vad som hänt med det.

  1. Där ser man, det visste jag inte! Så roligt att ha blivit guidad av en så kunnig kvinna. Hela området är högintressant och man får hoppas att historien om området inte går förlorad.

   Vet du något om den stora villan?

  1. Vilket fint dokument! Det där köket i portvaktshuset har jag sett, men det finns inte länge kvar. jag har aldrig varit inne på området, men skulle verkligen vilja studera det noggrant. Jag vet dock inte om det går för sig. byggnaderna, inte bara gasklockorna, är fantastiskt vackra och bildar en helt unik helhet. Tänk att det fått vara så orört genom åren.

 4. Vackert! Jag gillar de här husen skarpt. Brukar ofta promenera i området, senast i går. Det var dock angenämare förr, innan byggstöket började.

  När jag gick i gymnasiet, det är nu över 15 år sedan, tillbringade vi en eftermiddag på guidad visning av gasverksområdet. Det finns oerhört fina byggnader där, utöver gasklockorna. Jag undrar om inte det där museet fanns då i alla fall. Jag undrar om det inte anordnas visningar av området då och då? Det borde det göra. Gasklockorna är fantastiska att se inifrån. I alla fall har den ena en plattform precis i mitten, så att man som besökare verkligen kan gå in i den. Eller, det var så på den tiden — nu har man kanske arrangerat om. Men det är så klart att det måste finnas ett intresse bland en hel del människor att få se det här området från insidan!

  1. Den visningen hade jag gärna sett. Jag borde ringa och höra om man kan få komma dit på en visning. Helst en dimmig dag i oktober. Eller en tidig morgon i april.

   Det där dokumentet i kommentaren ovan är dock väldigt bra. Där får man se åtskilligt, även interiört.

 5. Jag tror gasklockorna är magnifika inifrån en solig morgon i april, faktiskt! Å andra sidan är nog området som sådant vackare en dimmig dag i oktober.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *