Och så fick HSB risbastu av hovrätten

Ribershus

Jag sitter i en källare i Fredhäll, närmare bestämt på ett av stadens borgeligare pensionärsboenden. Vädret är tämligen uselt, och regnet strilar utanför min källarglugg. Eftersom jag en gång bott här ute, är det dock roligt att återse området, även om det hade varit trevligare om jag kunnat ta en promenad utan att drabbas av syndafallet.

För en tid sedan skrev jag om bebyggelsen vid Ribershus och det extraordinära huset på Tessins väg 1, det första i raden av höghus byggda av Eric Sigfrid Persson i slutet av 30-talet. HSB Sundsfastigheter planerade nämligen en ovarsam upprustning för att samtliga lägenheter, även de helt ursprungliga, skulle få modern standard med fula kök och usla material (här nyligen tagna bilder från en lägenhet i ursprungligt skick). Detta upprörde mig mycket och jag var tämligen arg, ja förbannad till och med. Jag skrev till diverse blaskor, men ingen ville ta in min text, så istället ringde jag Stadsbyggnadskontoret (SBK) i Malmö och Malmö Museer. Efter kontroll visade det sig att HSB inte lämnat in någon bygganmälan, vilket krävs, och att SBK och museet kommit överens om att en antikvarie skulle närvara vid renoveringen. Detta verkade dock helt ha ignorerats av HSB. SBK lovade dock att genast ta tag i ärendet och det var minsann mer än jag hoppats på. Ofta är de på tok för slöa, åtminstone här i Stockholm.

Samtidigt hade de boende i huset överklagat renoveringen och krävt individuell besiktning av samtliga lägenheter och tro’t eller ej, men hovrätten gav hyresgästerna rätt. Om min insats spelat in i denna prövning, vet jag inte. Jag är hur som väldigt glad att HSB:s planer stött på patrull och att viss fast inredning kanske kan få vara kvar. Köksstandaren, t.ex, är så hög i ursprungligt utförande att ett utbyte är onödigt och dessutom skulle det kosta åtskilligt att återskapa liknande snickerier. Byggfabriken har erbjudit HSB sina tjänster och ett fördelaktigt pris, men de var inte alls intresserade. Troligtvis är HSB mer inne på att skapa moderna hem i stil med Västra hamnens nybyggen.

Nå, det återstår att se hur detta slutar. Fortsättning följer!

8 thoughts on “Och så fick HSB risbastu av hovrätten

 1. Vad glad jag blir att det finns insatta entusiaster som vet vart man vänder sig för att sätta käppar i hjulen för idiotiska byggplaner. Heja!

 2. Kulturgärning! Bra gjort! Alla protester mot sådant har betydelse och funnes ett pris för sånthär skulle jag nominera dig till det.

  //Nils

  1. Tackar! Vi får se hur det slutar. Jag skall kontakta SBK om ett tag för att höra hur det går. HSB är verkligen hemska och deras agerande går väl helt emot deras ursprungliga uppgift att erbjuda billiga och bra bostäder.

 3. Hurra hurra hurra!
  Ett äkta skånskt trefaldigt leve för Rävjagarn!

  Håller tummar och tår för att kulturförnuftet segrar.

  magnus, malmöbon i Lule

 4. Utomordentligt! Detta var goda nyheter. Men du skrev att fönster var bytta – till sådana där hemska tjocka metallfönster?

  1. Skånskt hurra, man tackar!

   Fönstren byttes runt år 2000 mot nya o trä som tyvärr är för klumpiga enligt kvinnan på Malmö museer. Jäkligt trist, ty nu är samtliga tre Punkthus fönsterbytta. Kanske finns de ursprungliga kvar i de lägre längorna som ligger bakom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *