Yolanda Christina Gigliotti blev Dalida

Uppvuxen i Egypten, men av italiensk börd, blev Dalida ett namn redan i mitten av 50-talet när hon korades till Miss Egypt. Några år senare, efter att ha flyttat till Paris,  etablerade hon sig som grammofonartist och hade drivor av hits, bl.a. Romantica och Lazzarelle.

Men det var år 1973 som en av hennes mest välkända sånger spelades in. Tillsammans med Alain Delon gjorde duetten Parole, parole. Låten hade ursprungligen gjorts av Mina i Italien, men Dalidas och Delons inspelning blev enormt stor i Frankrike och på andra håll i Europa. Jag tror dock att jag själv föredrar Minas.

En annan Dalida-klassiker är Bang bang. Originalet skrevs av Sonny Bono och spelades in av Cher och Nancy Sinatra. På 70-talet gjorde Dalida både disco (den första får sägas vara J’attandrai) och arabisk musik. Lyssna på Salma ya salama som var en av de första arabiska storsäljarna av en västerländsk artist.

Privatlivet var inte lika lyckat som karriären och 1987 tog Dalida livet av sig, vilket både hennes första man och två av hennes älskare gjort före henne (Luigi Tenco var en av dem).

6 svar på “Yolanda Christina Gigliotti blev Dalida”

 1. \"Paroles, paroles\" finns på YouTube för icke spotifierade läsare. Där finns också bl.a. \"Gigi l\’amoroso\" som Anita Lindblom gjorde en oförglömlig svensk version av.

  Annars är det nog mest \"Tico tico\" som jag minns av Dalida.

 2. Det är otroligt svårt att läsa din ”captcha” – jag får försöka flera gånger. Det är inte jag som satt dit snedstrecken f.ö.

  Allt gott.

 3. Saknar att inte kunna dela med mig av dina underbara betraktelser genom ett enkelt knapptryck.Eller kan jag det?

  1. Tackar! Det kan du göra. Lika först och för sedan ”muspekaren” över like-knappen, då kommer det upp ett litet fält där du kan skriva något och dela på Facebook!

  1. Åh, Spotify har ”kukat ur” och YouTube fungerar inte så jag kan inte lyssna på den. Attans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *