Generalkonsul A:son-Johnsons villa

På villagatan
På väg hem en kväll passerade jag som vanligt Villagatan och den vitputsade villa där generalkonsul Axel Axelson Johnson hade sitt hem innan byggnaden omdanades till kontor. Som så många andra hus i Villastaden, har det ombyggts ett flertal gånger. Den stil som var högsta mode vid byggnadsåret  1876, var helt passé 1885 och knappt 35 år senare var det dags för Ivar Tengbom att tengbomisera 80-talsståten och anlägga en sober, nyklassisistisk klädedräkt

Visst är det en vacker entré villan har och är inte valvet in till gården särskilt tjusigt? En kväll när jag passerade var både byggnad och trädgård upplysta. I entrégången glimmade marschaller mot den vita snön och genom fönstren syntes elektriska lampor och stearinljus. Åh, så tråkigt att detta inte längre är en privatvilla och att jag får bo här!

4 svar på “Generalkonsul A:son-Johnsons villa”

    1. Jag lever i en rysk 1800-talsroman, även om man kan bli lite förvirrad av att jag fotograferar klassisk nyklassicism!

  1. Vilken intressant blog du skapat, en salig underbar blandning. Gillar fram för allt dina hus och miljöer, men även mycket annat. Salig Johnny Bodhe, minns hur vi min man och jag, året innan du föddes, åkte på nyårskryssning till Amsterdam. Medan vi väntade i hamnen i Göteborg spelade vi Bordellmammans visor. Är såker på att vår son kom till på den resan.

    1. Avlade ni barn till Bordellmammans visor?!! Johnny Bode borde vara mer än nöjd.

      Jag ser att du också skriver en hel del om hus, mkt bra! Det borde fler göra. Det finns så mycket vackert att vara rädd om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *