John Gilbert var Flesh and the devil

John Gilbert var en av 20-talets större Hollywoodstjärnor. Hans popularitet var inte i klass med Valentionos, men åren innan ljudfilmens genombrott var det åtskilliga damer som dånade vid åsynen av denne fagre man. År 1926 spelade han mot Greta Garbo i filmen Flesh and the devil, en MGM-rulle där även Lars Hanson medverkade. Jag är osäker på hur man skall tolka intrigen, men om man glömmer att ta på sig queer-glasögonen, så handlar den om två män som  förälskar sig i samma kvinna, men som till sist inser att viktigast av allt, är deras vänskap och därmed är Garbo glömd. Här en bild på Garbo och Gilbert från nämnda film som för övrigt finns på YouTube.

Jag är inte riktigt säker, men jag tror att det var år 1927 som Gilbert och Garbo bestämde sig för äktenskap. Hur som, Garbo dök inte upp till vigseln och John Gilberts enda tröst blev alkoholen som år 1936 ändade hans liv. Tråkigt, det kan man verkligen tycka. Kanske borde han ha tröstat sig med Lars Hanson istället.

John Gilbert hade ofta, som modet då föreskrev, en klädsam mustasch. Den kan beskådas här. För övrigt ett mod som borde få en renässans i större skala kan jag tycka.

4 svar på “John Gilbert var Flesh and the devil”

 1. Underbar film!

  För några år sedan fick jag en DVD-box med Garbo-filmer, av vilka jag tyckte att Flesh and the Devil/Åtrå var den bästa. Jag gillar inte Garbo i ljudfilmerna, men tycker att hon är gudomlig i stumfilmerna! Lars Hanson är också fantastisk.

  1. Åh, vilken bra present! Jag borde verkligen se mer stumfilm och Garbo har jag sett alltför lite av. 20-talsfilmerna är ofta mycket vackert fotograferade – och dramatiska!

 2. Ja, här har vi en av världens vackraste kvinnor, och tillsammans med John Gilbert – kanske världens vackraste filmpar! Enligt vissa rykten så blev Garbo gravid med Gilberts barn och gjorde abort vilketi så fall kunde förklara varför hon försvann nästan spårlöst från Hollywood under mer än ett år, och led svårt av depressioner under och efter detta.

  Hur som helst så har ”Flesh and the Devil” kanske världens mest sex-osande kyss-scen med start 3 minuter in i nedanstående klipp där Garbo och Gilbert träffas första gången för att ”tända en cigarett”. Den är mycket berömd och självfallet filmens höjdpunkt. Tänk om man kunde göra något lika totalt överväldigande nuförtin!
  http://www.youtube.com/watch?v=PSNoI-Qgm4g&feature=related

  1. Ojdå, var det såpass! Jag kände inte till denna oönskade graviditet. Å andra sidan verkar Garbo ha haft fullt upp med sina fruntimmer, det kan också förklara att hon uteblev.

   Jag borde köpa filmen på DVD.Har dock hört att den skall komma på Cinemateket och det vore det bästa. Kanske har den kommit och jag missat den. Matti Bye skall tydligen vara i färd med att komponera ny musik.

   I boken Lena – en bok om fruntimmer av Anna Branting, Hjalmars fru, tänder Lena en cigarett för att med hjälp av ett rökmoln freda sig mot fru Linders smekande blick. Det går sådär, ty de blir väninnor. #cigarettromantik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *