Alice Lyttkens Leva om sitt liv, del 1

Leva om sitt liv1977 kom den första delan av sju som utgör Alice Lyttkens självbiografiska serie Leva om sitt liv. Lyttkens föddes 1897 och växte upp i Malmö och denna volym behandlar åren 1900-1920.

Fader Johan Cronquist var läkare och hade både egen mottagning och anställning som bataljonsläkare. Modern var danska och hade sin verksamhet förlagd till hemmet. Familjen hade det gott ställt men tack vare sin socialt engagerade far fick Alice redan som liten inblick i arbetarebefolkningens hårda liv, inte minst fick hon stifta bekantskap med änglamakerskornas fruktansvärda “yrke”. Fadern var också läkare åt familjen Coyet på godset Torup under många år. När grevinnan Coyet vägrade reparera de förfallna statarbostäderna sade han emellertid upp sig, men efter 2 år, när greven fått en svår hjärtattack, åtog han sig åter tjänsten mot löfte att bostäderna skulle få sig en rejäl upprustning.

Lyttkens barndomsskildring är underhållande och intressant och verkligen värd att läsas, inte minst för att hon kom att bli en av de mest lästa författarna under 1900-talet och dessutom en stor kulturpersonlighet. Det är med spänning jag ser fram emot följande volymer, framförallt 20-50-talen som jag gissar är mycket intressanta.

3 thoughts on “Alice Lyttkens Leva om sitt liv, del 1

  1. Alice var väldigt svag för att frottera sig med kända människor och skröt gärna med sina fina dedikationer. Jag tror att det var Fritiof Nilsson Piraten som retades med henne genom att ta ut Bibeln ur hennes bokhylla och skriva: “Till lilla Alice från Gud.” Denna historia berättade min gamle chef Gunnar Johanson-Thor när jag jobbade på hans antikvariat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *