De vackra punkthusen i Blackeberg

Brf Norrmannen 1

Jag gillar punkthus och under 50-talet byggdes många fina hus av denna typ som ofta har mycket fina lägenhetsplaner. Brf Norrmannen i Blackeberg förvaltar 3 9-våningshus som är exemplariskt renoverade, åtminstone exteriört. Husen byggdes 1951-1953 på uppdrag av AB Familjebostäder och ritades av Per B. Persson på HSB:s arkitektkontor. Som trädgårdsarkitekt anlitades Ulla Bodorff.

Brf Norrmannen 2

De tre husen ligger på Björnsonsgatan 138-140 och Ibsengatan 37-43 och är i princip identiska bortsett från färgsättning. Våningsplanen är förskjutna vilket gör att 3:orna i bakkant ligger ett halvplan högre än 1:ornat och 2:ornat i framkant.  Planlösningen framgår av denna bild. Totalt finns det alltså 6 lägenheter per plan, 2 1:or, 2 2:or och 2 3:or. Huset är smalare i framkant än i bakkant vilket gör att även de lägenheter som inte ligger i hörnen har fönster i två väderstreck. Halvplanslösningen gör dessutom att det inte är mer än 4 lägenheter per plan.

Uppenbarligen har både Familjebostäder och dagens bostadsrättsförening gått varsamt fram och både fönster och balkonger är i ursprungligt skick och en prydnad för stadsdelen. Balkongerna är dessutom kvadratiska och rejält tilltagna och ger verkligen de boende en riktig uteplats.

 

3 svar på “De vackra punkthusen i Blackeberg”

  1. Hej!
    Har du någon aning om var jag möjligen skulle kunna hitta en bild som visar ursprunglig golvbeläggning i köket på dessa? Jag gissar linoleummatta, men vad för mönster? (Har köpt en lght där med bevarat kök!)

    1. Nej tyvärr. Linoleum säkerligen, jaspé eller ev marmoleum som började komma då. Kan också ha varit ett schackrutigt golv. Testa att kontakta Familjebostäder och hör om de har några interiörer i sina arkiv.

  2. Jag har sett en lägenhet som föreningen skulle sälja och som skulle vara i originalskick huvudsakligen. Där var det en svart och vitrutig matta i köket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *