Norrbottensgård med införkammare

i_sjulsmark

Här och där finner man de, de välbevarade Norrbottensgårdarna som inte längre används. I detta fall är det bagarstugan, som står vinkelrätt intill, som blivit ett modernt bostadshus. Denna byggnad är verkligen vacker. Den står på en solid stengrund och har inte byggts om på många, många år. Till höger finner vi en stor sal med många fönster. I mitten en utsmyckad farstukvist som leder till en hall och innanför den en farstukammare. Till vänster ligger köket, som är stort och genomgående. Till vänster på yttersta flanken två införkammare. Det är väl knappast otroligt att anta att dessa byggdes till under 1800-talets senare del, när välståndet steg.

Till nackdelarna med byggnadstypen hör bristen på sovrum. Tack vare införkamrarna finns här hela tre lämpliga rum men har man inte dem, finns bara ett, farstukammaren, och det kan vara i minsta lagen för en barnfamilj. Är inte detta något problem har man en fantastisk bostad med stora ytor, stora och små rum, tämligen hög takhöjd och ett fin ljus från många och stora fönster. Ett riktigt prakthem skulle man nog kunna säga.

3 thoughts on “Norrbottensgård med införkammare

  1. Kanske finns lucksängar kvar så är problemet biff, alla får ett eget litet krypin…^^

  2. Lucksäng finns men är inte monterad, jag tror gården finns dokumenterad sedan början av 1500talet men det finns inget fastställt byggnadsår… Lilla huset är äldre och har en välvd stenkällare och om jag inte minns fel så var det där man förvarade de döda tills myrarna hann frysa så man tog sig till kyrkan då byn inte fick någon väg förens på 1800talet om jag inte minns fel där också. Bagarstugan är inte längre kvar på gården, den har flyttats och blivit en sommarstuga för herrans många år sedan. Tyvärr…

  3. Hej.
    Halkade in på denna bild när jag sökte om norrbottensgårdar och blev nyfiken på var detta kan vara?
    Den ser väldigt lik vår gård i Hortlax men många gårdar ser ju likadana ut 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *