Nytt och fräscht i en fin 50-talskåk

Köksrenovering

Av en slump fann jag ett avsnitt av Electrolux kökspatrull som visar hur en gammalt omodernt 50-talskök kan förvandlas till ett nytt och fräscht genom fullständig ombyggnad. Det skall icke förnekas att det gamla köket var slitet och att den bruna färgen var rät trist. Men det fanns många fina detaljr och stommar av hög kvalité. Det fanns också ett kallskafferi (vid ytterväggen) och en städskrubb (längst till höger i bild). I det nya köket har man tagit bort dessa två moduler och på så sätt fått betydligt generösare arbetsytor (var har man städattiraljerna?). Dessutom har man ersatt det lite större matbordet mot ett mindre vilket gjort att köket blivit rymligare, trots att arbetsbänken dragits ut en dryg decimeter i rummet.

Jag tycker att det nya köket är rätt trist och kan tänka mig hur ofräsch det kommer att kännas om 30 år och kan också tänka mig precis hur svår det kommer att vara att reparera det då. Beslag och lås kommer inte sitta fast i luckorna längre och alla utdragslådor har säkerligen bett upp. Man skulle ha kunnat behålla det gamla köket i princip oförändrat och målat upp det och bytt vitvaror, Man skulle också ha kunnat ha bort städskrubben och/eller skafferiet och ersatt dem med över- och underskåp för att på så sätt få mer arbetsyta. Annars är tanken med det gamla köket är att den yta som ni ser till vänster i bild skall användas för bakning och annat arbete som kräver rum, inte för att förvara kaffebryggare mm. Det vore intressant att veta hur stor del av deras grejer som rymdes i det nya köket och hur mycket som fick slängas pga platsbrist.

Det är klart att det är både lätt och frestande att byta ut ett gammalt kök, men det är faktiskt, i det långa loppet rätt dumt. Ett kök från tidigt 50-tal besitter sådana kvalitet att det är betydligt bättre att modifiera det och anpassa det efter nya behov, än att helt slänga ut det.

6 svar på “Nytt och fräscht i en fin 50-talskåk”

 1. Så skönt, att se fler försvara de platsbygda trä-köken!
  Klamrar mig fast vid dem jag har, i 60-tals hyres-lgh. och i 50-tals-kåken. Så genomtänkta, med sina strömlösa skafferier. I huset har kylskåpet kastats ut och ersatts med just skafferi, och en fantastisk matkällare! Skulle möjligen haft en gammal, större frysbox. En som tål kallgrader!

  Omgivande lägenheter, har flertalet dyrt fått nya spån-kök. Vissa i snabb följd dessutom! De håller inte. Skafferierna åkte ut, och ersattes av strömslukande högskåp med bristfällig kvalitet. Komfort byttes mot industrikök/ styck-bodshygien. Bara hårda ytor, och samma gamla lyhörda väggar.. 😀

 2. Fy sjutton vad ledsen jag blev av reportaget. Det nya köket verkligen skar i ögonen och hjärtat på mig 🙁

  Nä, tacka vet jag vårt gamla fina 50-talskök. En klar favoritplats här hemma.

  1. Ja, det där var inget vidare, men vad kan man vänta av ett program i den genren? Det borde verkligen finnas en motvikt till allts sådant trams.

 3. Bravo! Håller själva hårt i vårt kök från 40-50-60-tal. Man ser faktiskt en hel del årsringar, efter vedspisen i golvet och hur skåpstommar byggts på med lådor för att få högre höjd på arbetsbänkarna. Klurigt och resurssnålt utvecklande, och hållbart!
  För att anpassa höjden till vår nya spis har jag nu provat att byta sockeln på delar av köket. Det visar sig att även gamla kök kan vara byggda av lösa moduler, fast då i massivt trä istället för spånskiva!
  Diskmaskinen lyckades vi krångla in i ett högskåp, så kunde vi behålla stilen på skåp och luckor.

  1. De flesta kök från ca 1950 är byggda i moduler men med massivt trä i stommarna. Redan vid mitten av 50-talet gjorde HSB kök med stommar som satts samman av masonit och reglar. Detta tog de andra tillverkarna efter från ca 1960. Viss osäkerhet gällande årtalen dock, det är svårt att veta.

 4. Mycket tråkigt! Den trendiga medelklassen har sällan något till övers för allt som är gammalt. Nytt och fräscht ska det vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *