Fröknarna von Pahlens försvunna sal

Kammakargatan 4

Vid Kammakargatan 4, högst upp med utsikt över både landet och staden, bodde Agnes von Krusenstjernas romanfigurer Angela och Petra von Pahlen i en rymlig våning.  Visserligen är dessa båda kvinnors liv rena fiktionen, men det hindrar inte att man är nyfiken på hur det kan ha sett ut i deras hem.

Orsprunglig plan

På Stadsbyggnadskontoret fann jag riktningen till lägenheten högst upp. Det är en gavelvåning med fönster i fyra väderstreck. På bilden ovan ses fyra stora rum i fil samt kök och jungfrukammare. Endast hörnrummet ligger åt Kammakargatan och Johannes kyrkogård till. Det är en rätt ovanlig våning med stora rum och en mycket stor sal som antingen nås via serveringsrummet eller genom rumsfilen.Vilket rum som var avsett som sängkammare vet jag inte, det som har den enklaste runda kakelugnen är ett alternativ, men att behöva passera en sängkammare för att ta sig till matsalen köns inte rätt.

ombyggnad 1935

1935 byggdes fröknarnas lägenhet om och den stora salen förvandlades till 2 rum, badrum och garderober. Kök och jungfrukammare fick också ny disposition men stannade kvar på ursprunglig plats. När kakelugnarna försvann vet jag inte, men det kan ha varit redan på 10-20-talen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *