There’s honey in the honeycomb

Under krigsåren kom danske swingsångaren Freddy Albeck till Stockholm av en anledning som jag inte kan erinra mig – det har helt enkelt fallit mig ur minnet. Hursomhelst gjorde Albeck några inspelningar för Sonoras Swingserie (1943). Här har vi

Honey in the honeycomb

och Moonlight becomes you

Väldigt fina är de båda två, den första är en dänga och den andra andra ärmer sentimental. Tyvärr är kvalitén halvdan, det var krig och man var tvungen att lämna in en gammal skiva när man köpte ny. Skivorna gjordes alltså av nedsmälta gamla exemplar och det lät inte alltid så bra.

På bilden ovan ses Albecks egna orkester i Danmark som är av senare datum. Från vänster: Poul Olsen (violin), Peter Sieben (tenorsax), Grevelund (piano), Mazuri (trompet), Jarlskov (trommer), Albeck (bas og sang), Skibsted (manager).

14 svar på “There’s honey in the honeycomb”

 1. Vad långa intron de hade på den tiden. Orkestern är bättre än sångaren, tycker jag.
  Men dängan är härlig. Kunde tyvärr inte lyssna på den andra låten, den ville inte spela upp sig.

  1. Fixat! Det var ett ”.mp” som försvunnit. jag kanske har blivit hackad…

   Ja, det var långa intron. Ofta var det bara refrängen som sjöngs av sångaren, därav termen ”refrängsångare”. Var man dam, fick man sitta under tiden, lite snyggt med benen på rätt sätt.

 2. Åh, så tjusig den var! Jag är så gammal så jag minns Claes Dahlgrens jazzprogram från New York på 50-talet. Bäst minns jag förstås hans väldigt knepiga dialekt som var väldigt amerikansk.

  1. Åh, gör du! Det gör inte jag, tyvärr. Vad var det det hette? Jazzglimtar från USA? Han var vän med Timmie Rosencrantz tror jag. Har för mig att jag skrivit något om den sistnämnda här.

  1. Och de tjusigaste på Sonora Swing! Älskar den etiketten. Lite folkhems-flott. Dessutom finns et många bra skivor i serien.

  1. Fantastiskt, jag lyssnar nu! Jag har bara hört utdrag ur programmet tidigare och det var länge sedan.

   Tänk, jag minns inte riktigt vad jag skrivit om. Ofta skriver jag om sådant som intresserar mig för tillfället och efter ett par år har man glömt.

 3. Min farbror Freddy Albeck kom till Stockholm tillsammans med Lulu & Åse Ziegler o.a för att det tyska överherraväldet tyckte, att deras Revynumre på Ziegler systrarnas Teater på Kgs. Nytorv, var obekväma för dessa. De blev flyktinger i Sverige men etablerade sig kvickt i den Stockholmska underhållningssfären. Min farbror var flera gångar på Nalen men också på andra ställen i vår storstad. Frank Albeck, bror til Freddy og min far Jacob, var i den danske brigade som Intendent, og genom hans försorg och via Freddy, fick soldaterna (urvalda som t.ex Timmermästare Nils Tjellesen från Helsingör) förplägnad i form av cigaretter och pengar, när det var ”skrant” i plånboken. Min Far Jacob blev tyvärr tagit av tyskarna och hamnade i KZ läger Bergen/Belsen och Neuengamme. Blev vid befrielsen kört till Haderslev i uppsamlingslägerdär.

  Många år senare träffar min far Jacob och Nils varandra, och trivdes i varandras sällskab. Men det var jag som fick nöjet att berätta för Nils, hur det kunde komma sig att Freddy Albeck fixade cigg. och stålar åt dom i Stockholm. Inte visste Nils Tjellesen om Frank Albeck´s existens därstädes. Allt var ju tys-tys. Min far dog tyvärr innan han kunde förklara sammanhänget för Nils T.
  Jag själv hade det nöjet att bo hos Freddy och min farmor i lägenheten på Gustav Adolfsgade 3, köpenhamn Ö (Österbro) när jag inte var till sjöss.
  Jag vet att någon störra bassist var farbror Freddy inte, men han var f.. så mycket bättra som skådespelare och entertainer. Swinging Palace är bara ett av ställen….. Ja mina minnar är allt jag har kvar. Alla är borta nu, och det finns bara jag kvar av släktet Roos. Mor Sonja Roos Albeck gift med Jacob A.
  Själv har jag inga barn, så när jag är borta härifrån så är det slut.

 4. Slægten er større end du tror, Jackson. Freddy skal nok leve videre, gennem os.. Jeg er Jannik’s datter, som er Søn af Anna Albeck, som er din faster og søster til Freddy. Feel free to keep in touch!

 5. Ett tv-program gjordes i Sverige på cirkus i Stockholm nån gång 1963 eller 1964. Finns någon som minns och har kopia?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *