Finnboda varv som blev Docklands

Jag tog en oväntat lång promenad igår. Målet var Kvarnholmen och jag hade tänkt åka buss, men då vädret var bra och skorna hela, promenerade jag förbi Fotografiska, Danvikstull och Danviksklippan och hamnade slutligen vid Finnboda varv som blivit med dyra bostadsrätter. Säkert bor här en och annan som en gång på 90-talet knaparade några piller och begav sig ut på dans i sina bästa kläder från jus. Tiden går som ni vet.

Men så vackert resterna av varvet är! Antar att även denna ypperliga byggnad med ferrofönster snart är ett minne blott. Jag tog en hel del bilder, mestadels analoga, men även ett par med telefonen och det är dem jag visar nu.

På Kvarnholmen, en gång i tiden ägd av KF. Här fanns kvarnen Tre Kronor, en mannagrynskvarn, en havrekvarn och diverse andra anläggningar, inte minst de berömda radhusen, ritade av Olof Thunström, som uppfördes 1928-30. Mer om den en annan gång! På bilden ovan ses en kvarn. Frågan är vilken. Skitsnygg i vilket fall.

5 svar på “Finnboda varv som blev Docklands”

    1. Vilka fina bilder! Den är verkligen förfallen idag, men jag hopps att den får stå kvar. Inte visste jag att Arthur von Schmanlensee och att den är så gammal. Vilken pärla!

  1. Lämplig miljö för en spännande bovjakt på film. Fast farlig, förstås.

    Rävjägarn, vad menade du med detta: ”… och begav sig ut på dans i sina bästa kläder från jus.”?

    1. Vissa som gick på Docklands och som var lite trendigare handlade på jus som låg på Birger Jarlsgatan. Modebutik för trend-/klubbfolk.

  2. 7 augusti klockan 10:00 blir det natur- och kulturvandring från Henriksdalsberget till Kvarnholmen via Finnboda och Finnberget. Den är gratis. Vi ses utanför ICA Nära Henriksdal på Henriksdalsberget. Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *