Höstgrå Week-End i vackra Helsinki

Järnvagsstationen i Helsinki

Jag vet inte hur många som är bekanta med vad som är på modet i vårt östra grannland. För er oinsatta är det faktiskt något så exklusivt som an imported swedish male maid. Som den villige unge man jag är, lät jag mig naturligtvis flygas över för att stå fjättrad vid spisen i ett trångt Töle-kök. Som tur var, fick jag en timme över och kunde traska runt med min kamera. Tyvärr hade jag inget stativ och ljuset var svagt. Bilderna blev därefter med sekundlånga exponeringstider. Här ovan ses den vackra Judendjärnvägsstationen av Saarinen d.ä.

Floden i Helsinki

Det var tårtor som stod på programmet. Den mest påkostade var en elegant skapelse klädd i mörk  choklad och garnerad med tyska marsipanrosor. Inuti fanns detsamma som i de välkända mozartkulorna. Behöver jag säga att resultatet blev dödligt gott? German diet cakes, kallade vi bakverken som mestadels bestod av socker, smör och mandel eller nötter. Efter slutat arbetsdag, vid tiosnåret på kvällen, begav vi oss till en ung dam i stadsdelen Hagnäs.

Aleksis Kivi på Järnvägstorget

Hemma i Jugendvåningen serverades lite småvarmt i köket och i vardagsrummet bjöds vi på vin av alla de slag. Rätt vad det var kom den erkänt goda Mannerheim-vodkan på bordet. När den var urdrucken bar det av till en bar med traditionella finska vepor på väggarna. Svart katt hette den och den drevs av en fransman. Ni förstår om jag var en smula ansatt när jagfotograferade Aleksis Kivi på Järnvägstorget dan därpå.

Hus i Helsinki

Söndagseftermiddagen vigdes helt åt té dansant. En stilig finländare slet fram sabeln och gjorde sin plikt med champagneflaskorna. Inte en golvplanka var torr. På skivspelaren snurrade Eino Grön.

4 thoughts on “Höstgrå Week-End i vackra Helsinki

  1. Det gråa luddet!Det var så mörkt, även mitt på dagen. Det finns trygghet i den grå och mörka

  2. Min fru hävdade nyligen att jag borde börja sabrera champagneflaskor (det var något uppfordrande i hennes blick), kanske kan du tipsa mig om teknik! 🙂

    Men, till väsentligheterna: är det här Polaroid? Snygga bilder!

  3. Nja, det där kan jag inte hjälpa dig med. Man skall gnida sabeln mot glaskans hals för att späningar skall uppstå, sedan stöter man sabeln mot den där utkragningen vid korgen. Mer vet jag ej. tror du måste öva, och dessutom på äkta bubbel, kolsyrat dito fungerar ej.

    Nja, det är en polaroidkamera (Land camera 450) med Fuji fp-100c-film. Den har inte lika vackra färger, tyvärr. jag har 110 exponeringar av den utdöda polaroidfilmen kvar och skall använda dem vid speciella tillfällen. Filmtypen är s.k. peel-apart-film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *