Prakthem i slutet av Strandvägen

Strandvägen vid Djurgardsbron

I sluten av Strandvägen, strax öster om Djurgårdsbron, ligger von Rosenska palatsen samt det mycket påkostade hyreshuset Strandvägen 57, även kallat Lundbergska huset.

von Rosenska palatsen byggdes vid sekelskiftet åt Clarence von Rosen och innehöll ursprungligen två stora tvåvånings lägenheter. våning 1 trappa innehöll sovrum, våningarna 2-3 trappor var sällskapsvåningen i respektive lägenhet. På 4 tr fanns sovrumsavdelning nummer 2. Hade man ett ordentligt kalas i den nedre lägenheten, störde man inte de sovrumssviten i den övre. Praktiskt, om man nu har råd med så stora privathem.  Även här en bild på den övre hallen som är trivsamt och avslappnat inredd.

Runt 1940 byggdes palatset om till moderna smålägenheter. De två sällskapsvåningarna, 2-3 trappor byggdes om till tre våningsplan med normal  takhöjd. Det kan man se på bilen ovan, om man studerar fasaden ovan för de nedre balkongerna. Synd kan man tycka, för interiören var verkligt påkostad.

Huset till höger är det Lundbergska och det  byggdes i slutet av 1800-talet. På 10-talet var det dags för en ombyggnad och då inreddes för hovintendenten Bernhard Österman en av Stockholms mest påkostade våningar som till stor del finns bevarad än idag (här en bild). 10-talet var en tid då många prakthem såg dagens ljus, förutom hovintendentens lyxvåning, flyttade hovstallmästare von Platen till våningen 3-4 trappor på Strandvägen 45.Här en bild på den övre hallen som går i något lantlig herrgårdsstil.

Samtliga svartvita bilder är hämtade ur Svenska hem i ord och i bilder. Som ni förstår, finns det en del att hämta i dessa volymer.

10 thoughts on “Prakthem i slutet av Strandvägen

 1. Jag delade ut post här förra sommaren. 57:an var min favorit. Fantastiskt rustiskt trapphus med storslagna väggmålningar. Kul att äntligen få se lite från insidan!

 2. Det var visst olle Engkvist som stod bakom ombyggnaden. Men jag har svårt att föreställa mig nedre planet på tvåvåningslägenheten – vilken takhöjd! Och usikten! De är nästan så det är vulgärt…

  1. Det var det, men han tog tillvara trappräckena och monterade in dem i den byggnad han reste i Gröndal för sitt kontor.

   Jag har en hel del bilder från palatsen innan ombyggnaden. Prakthem var ordet och vilken takhöjd! Får lägga upp dem vid tillfälle.

  2. Hittade händelsevis en ritning i en gammal bok om IG Clason och de högre våningarna (2 & 3 tr) ser ut att ha en takhöjd på ca 480 cm före ombyggnad medan de båda sovrumsvåningarna har knappt 340. Redan det är ju faktiskt över norm även för äldre våningar – jag har själv ca 320 och har aldrig direkt tänkt på det som lågt tidigare…

   1. Ja, så är det! De två våningarna med nästan 10 meters takhöjd totalt, byggdes om till tre våningar m normal takhöjd när huset uppdelades i smålägenheter. Bjälklaget mellan våningarna tog borts och ersattes med två nya.

 3. Jag var inne i en av lägenheterna där för ca. 15 år sen, och det såg verkligen annorlunda ut då om man jämför med bilderna…

  1. Jag kan tänka mig det! Jag är mycket nyfiken på hur de ser ut idag. Ombyggnaden utplånade det mesta vad jag har förstått.

 4. Lägenheten jag var inne i låg på andra våningen, om jag minns rätt, med den nederssta balkongen. Jag upplevde att det var högt i tak. Det var en fin lägenhet med stukatur och parkettgolv. Annars var den modernt inredd med helvita väggar.

 5. Det lär finnas ett kapell inåt gården. Fruarna von Rosen drog åt spiritism och träffades i edelweissförbundet. Göring som var nära släkt, fick en slags erfarenhet av oändlighet i Edelweisskapellet, enligt vad han skrivit i brev. På 1930-talet blev kapellet kristnat genom att invigas som kyrkorum av Gustaf Aulén, nazistmotståndaren som var biskop i Strängnäs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *