Slottssteken som jag händigt lagade

Slotsstek

Jag har lagat slottsstek. Behöver jag tala om att det blev enormt gott? Hemligheten bakom den goda smaken är tre ingredienser: ansjovis, ättika och lite sirap. Det låter märkligt, men en fylligare och mer välsmakande sås får man leta efter. Jag gjorde min stek på fransyska; brynte köttet och lite lök, hällde på buljong, ansjovis, ättika, sirap, salt och lagerblad samt några pepparkorn. Spädde med grädde och lät puttra under lock i knappt 2 timmar. Köttet fick ligga till sig under ett lock och skyn silades och reddes till sås. Kokt potatis, gelé och inlagd gurka till. Pressgurka hade varit godare, men nu var jag bekväm och tog den jag redan lagt in.

Slottsstek är inte bara god utan också mycket lättlagad. Steken sköter sig själv i grytan och man kan göra annat under tiden. Lätt att förbereda också och bara värma på. Idealisk vid stora kalas. Jag har en gjutjärnsgryta, gammal och med sliten blå emaljering. Den är utmärkt. Jag har faktisk en till, men det är gigantisk, den täcker lätt två plattor, och används därför mycket sällan.

11 thoughts on “Slottssteken som jag händigt lagade

 1. Åh, jag älskar dina inlägg om mat! Slottsstek är så gott, men hur gör man om man inte äger en gjutjärnsgryta (utan vida, tråkiga teflonkastruller)? Det är därför jag drar mig för att laga sådan mat; när jag var liten åt vi alltid ur samma gamla gjutjärnsgryta, potatis, morötter, kött och buljonger med kryddpeppar och lagerblad. Men utan gryta vet jag inte hur jag ska göra…

  Sen hade det varit roligt med en “hur-man-gör-sin-egen-pressgurka”-guide!

 2. Men, köpe ne gryta. Den kostar säkert ingenting. VAr bara nog med att inte diska ur den med diskmedel. Då bränns det lättare vid.

  Låga, vida teflonkastruller funkar bara om du har lock som sluter relativt tätt. Jag gillar inte teflon och äger ingen sådan kastrull. Det är ett märkligt material.

  Får sno ihop en pressgurksguide. Har förresten en fläsklägg hemma som väntar på att ätas!

 3. Mouth-watering!
  Om du sen gör rotmos till läggen ”[…] så slår ja ihjäl dig”
  ”All glädje utan rotmos är konstlad glädje”

 4. Jag överlever också den grå årstiden med grytor, soppor och stekar i stora gamla orangea grytor som jag köpt på loppis… Men nu blev jag hemskt nyfiken på att prova kombon sirap, ättika och ansjovis – vilka proportioner använder du, ungefär, till en normalstor fransyska? Till Johanna: jag brukar ta 1gurka + 1dl vatten + 2msk ättiksprit + 2msk socker + 2 msk hackad persilja till min pressgurka, ruggigt enkelt och syndigt gott. (Finns säkert en massa olika varianter.)

 5. Jag har ett minne av att jag tog 1-2 msk ättiksprit, 1 msk sirap och 5-6- små ansjovisar. Fransyskan var på ca ett kilo. Variera lite efter behag.

 6. 1 msk sirap och 3 msk ättika skall det vara. Ansjovis tar man efter behov. Det stod 2-4 i mitt recept, jag tog 6-8 (verkliga ansjovisar som är SMÅ).

 7. Har ständigt o jämt högtidsstunder i mitt lilla kök. Senast gjorde jag en ljuvlig kålpudding med närproducerad kål o köttfärs, till detta underbar potatis med dill och en aning gräddsås (förstås med sirap). Lagade också en massa olika pajer o lite pizza, men måste säga att kålpuddingen var överlägsen både i smak o ansträngning. Jag älskar svensk husmanskost, särskilt när man kan hitta närproducerade råvaror. Hälsningar från en 40-talist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *