Stilla vid Stureparken på Östermalm

Stureparken

En doft av det gamla Östermalm, nej, så kan man nog inte alls utrycka sig, men Stureparken och kvarteren intill i Villastaden, är verkligen trivsamma och mycket lugna. Husen vid själva parken är nästan uteslutande byggda på 1800-talet, men det finns några hus på Östermalmsgatan som är av modernare datum. Merparten av byggnaderna har dock byggts om i varierande omfattning, många kraftigt med både förenklade fasader och helt renrakade interiörer. Det gula huset på bilen fick sig en rejäl uppfräschning på 30-talet (om jag inte mins fel).

På 1600-talet fanns här en kyrkogård för fattiga människor. På 1700-talet härjade pesten och då begrovs många offer här. På 1800-talet var det koleraepidemi och då då kom kyrkogården återigen väl till pass. På 1880-talet började husen omkring kyrkogården att byggas och i början av 1900-talet anlades den park vi känner idag.

4 svar på “Stilla vid Stureparken på Östermalm”

  1. Vilket trevligt foto – det ger precis den där känslan parken har. Tänk, snart (mer eller mindre) ser vi magnolian där blomma på bar kvist, och sedan resten. Det är väl mkt asfalt i övrigt där så parken behövs verkligen. På en parallellgata mot KTH till finns enastående syrener, till synes odödliga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *