Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors

SMF i Bodafors Axel Larsson

Det fanns många möbeltillverkare i Sverige förr i tiden. En av de största var Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors. Fabriken bildades 1918 då ett antal mindre tillverkare slog samman. Tillverkningen skedde i Bodafors och Värnamo och som mest hade den 400 anställda. SMF hade egna formgivare men anlitade också kända namn som Bruno Mathsson och Carl Malmsten. Skåpet på bilden ovan är ritat av Axel Larsson som under många år var anställd av Svenska Möbelfabrikerna.

Möblerna från SMF håller genomgående hög klass men kostar inte mycket idag och är därför mycket prisvärda. Jag har en Luxor Empire, en sengustaviansk radiomöbel, som tillverkats av SMF (jag vet dock inte om de tillverkade fler av Luxors möbler eller bara denna som har avancerad intarsia).

2 svar på “Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors”

    1. Hade han många möbler från SMF? vad jag förstår är de flesta märkta så de är inte svåra att känna igen idag. Har dock bara en och det är Luxorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *