SABA:s självsökande radioapparater

Bland de tyska mästerverken tar nog SABA priset, ty deras apparater fanns att få i ett speciellt utförande med tillägget Automatic i namnet. Dessa modeller hade ett par tryckknappar som man använde för att söka stationer med, precis som många av dagens radio- och tv-apparater. Så fort en station hittades, stannade sökmekanismen (som var elektromekanisk och motordriven). Jag har aldrig provat en sådan radio, men jag har en liknande funktion på en gammal bilradion (Becker Mexico TR) och vet att den fungerar. Pålitligt dessutom. Hur praktiskt denna finess verkligen är kan man visserligen spekulera i (att kunna programmera stationer medelst snabbvalstangenter är nog smidigare), men att SABA Automatic hör till de mest fascinerande apparaterna från denna tid är det dock inget tvivel om.

På bilden ovan ses SABA Breisgau, fabrikens toppmodell några år in på 60-talet. Apparaten var utrustad med Sonorama, en reverb(eko)-funktion och mycket dyr. Top-of-the-line var dock Königin von Saba som även innehöll en tv-mottagare.

4 svar på “SABA:s självsökande radioapparater”

 1. Jag har en exakt sådan radio hemma (alltså en Breisgau, sonorama)
  Tänkte kolla vad den kan vara värd. Finns det nån marknad? Känns lite tråkigt att kasta den på tippen.

  1. Är det en radiogrammofon? JAg vet inte värdet, men de är ju trots allt lite eftertraktade. Sonorama tror jag är eko om jag inte minns fel

 2. Ja det är en radiogramofon. Finns plats för bandspelare också. Men den har vi tyvärr inte hittat, men instruktionsboken ligger i radion.
  Har läst lite på nätet och där står det att detta var en av toppmodellerna från Saba. (detta är en Automatic ska också tilläggas)
  Finns liknande modeller på ebay för runt 3,400 dollar. Vilket inte är helt fy skam. Ska hitta rätta köparen bara

  1. Ja, det är det som är problemet, att hitta rätt köpare. Möbeln har ju lite mer plats än motsvarande bordsradio. Jag har en Freiburg 11. En fin pjäs med riktigt fin automatik och kraftfullt ljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *