Rivning och nybyggnad vid Stureplan

Stureplan

Förra veckan presenterades planerna på en total ombyggnad av kvarteret Speglingens Backe som ligger vid Stureplan och bl.a. inrymmer Sturegallerian. Det är många byggnader som fastighetsägaren vill riva eller bygga på. De rivningar som är aktuella är följande:

 • Byggnaden på Humlegårdsgatan 17 ersätts av två byggnader – ett hotell och ett bostadshus.
 • Freys hyrverk på Grev Turegatan 11 ersätts med nya kontorsbyggnader i 8-10 våningar.
 • Bångska palatsets gårdsbyggnader ersätts med en ny byggnad i 7 våningar.
 • Gårdsbyggnaderna på Stureplan 4 ersätts med ett kontorshus i 8 våningar.
 • Grev Turegatan 3-5 ersätts med ny kontorsbyggnad i 7-8 våningar.
 • Del av Marmorhallarna rivs och byggs upp som en replika plus påbyggnad med 1-4 våningar.

Som ni ser är det stora förändringar som föreslås.

Ostermans

Ostermans lät i slutet på 30-talet bygga ett helt nytt komplex mot Grev Turegatan som sammankopplades med Marmorhallarna vars ingång låg mot Birger Jarlsgatan till. Arkitekt var Mauritz Dahlberg och resultatet blev en funkisbyggnad med stora utrymmen för reparationer mm. Denna har idag förvandlats till garage. Högst upp fanns lägenheter för de anställda och på taket en tennisbana. I samma veva byggdes även Marmorhallarna om (arkitekt Harry Eller). Anläggningen var mycket modern och bilarna kunde köras upp genom våningsplanen. Jag tycker att anläggningen är högintressant.

Freys Hyrverk

Freys hyrverk stod klart år 1900 och ritades av Wilhelm Klemming. I byggnaden fanns bl.a. stallplatser för hyrverkets hästar. Byggnaden ligger indragen från Grev Turegatan och idag är denna yta inglasad och en del av Sturegallerian. Här låg Freys in på 70-talet då de flyttade till nya lokaler.

Det skall bli intressant att se hur dessa plant tas emot. Det är stora förändringar som planeras och så många gamla hus har inte rivits på många år. Jag är generellt emot att man river och tycker det är bättre att bygga på befintlig bebyggelse och att betrakta den som en tillgång och inte som en belastning.

Mer om ombyggnaden går att läsa i denna pdf.

6 svar på “Rivning och nybyggnad vid Stureplan”

 1. Om jag förstår handlingarna riktigt (men det är långtifrån säkert) skall väl fasaderna bli oföröndrade och rivning och ombyggnad avse det som finns innanför. Det är väl i princip OK? Det är ju dert yttre utseendet som präglar stadsbilden och som väl inte bör utsättas för

  1. Står det verkligen så? Har svårt att tänka mig att funkiskåkens fasad skulle bevaras. Om gårdshusen rivs påverkas ju inte fasaderna alls dock. Tycker dock ett det är trist med hus som så att säga bara är skal. Gamla hus har en viss charm som försvinner om man ersätter dem med nya.

  1. Det är min dator som ändrar! Slog av auto correct men nu har den visst gått på igen. I detta fall blev det ju rätt passande med tanke på att man redan rivit ett hus, funkishuset på nr 8

 2. Riv inte de gamla fina husen.Ta inte bort Sthlms historia.Mycket har rivits på 60-70 talet, det får inte ske igen.Det sker mycket i Sthlm nu. Slussen, Blasieholmen,Astoriahuset.Förstör inte den unika miljön som fortfarande finns i staden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *