Nödbostäderna vid f.d. Skånegatan

Nödbostäder Skånegatan 1

Mellan Hallandsgatan (dåvarande Skånegatan) och Blekingegatan, i korsningen med Ringvägen uppfördes 1917 ett område med nödbostäder som låg i kvarteren Stativet och Tumstocken. Området ritades av Gunnar Asplund och bestod av tvåvåningshus som var uppdelade i fristående kåkar samt en längre länga.

Nödbostäder Skånegatan 2

Fasaderna var enkla men dekorativa och målade i röda, gula och gröna nyanser och försedda med pilastrar. Om det var ettor eller tvåor i husen kan jag inte säga då jag inte hittat några ritningar. Snygga och prydliga var de dock och när grönskan växt upp blev området rena rama idyllen, även om standarden naturligtvis var långt ifrån modern när 60-talet stod för dörren. Kallvatten och slask var nämligen det enda som bjöds, förutom el och gaskök som komplement till vedspisen.

Nödbostäder Skånegatan 3

En bild av köket tagen strax innan rivningen. Som ni ser är det ett mycket välbevarat kök med pärlspont och öppna hyllor.

En brand 1964 blev dödsstöten för kvarteret som revs året därpå. Planer fanns på att rusta upp området, men eftersatt underhåll och nämnda eldsvåda gjorde att området revs och nya 6-våningshus byggdes på platsen samtidigt som Rosenlundsparken skapades. I kvarteret intill, Stiftet, som ses bakom raden i denna bild fanns också nödbostäder men dem ritade inte Asplund. De är emellertid också rivna som mycket annat i dessa kvarter.

2 thoughts on “Nödbostäderna vid f.d. Skånegatan

  1. Hej!

    Jag bodde på Skånegatan i början av sextiotalet, jag var liten men har en del minnen. Vi bodde i en etta och jag tror alltihop var ettor och vi hade torrdass i hallen, alltså inomhus. Rinnande kallt vatten och slask, i källaren fick mamma hugga ved, det fanns et speciellt rum för det, det kanske inte var i någon källare utan ett uterum – minnet kan lura mig. Jag minns när det brann, vi stod på andra sidan gatan och såg på, jag tror det var en tvättstuga som brann.

    /Pierre

  2. Hej, jag bodde på Skånegatan mellan 1955-1959 och gick över gatan till Eriksdalsskolan 1:a och 2:a klass. Vi bodde tre personer i ett kök och ett vardagsrum på andra våningen. Slask med kallt vatten, gasspis, fotogenkök. Utedass i längor på gården.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *