Nytt underlagstak – rote – på stallet

IMG_8178

Jag tänkte lägga ett nytt spåntak på det gamla kyrkstallet och plockade därför dän plåten på ena sidan. Underlaget var dock i dåligt skick. Jag begriper inte riktigt vad som legat på innan plåten. Hade det legat spån brukar det få ligga kvar. Kanske var taket i så dåligt skick att man tog bort spånet och lappade och lagade med vad som fanns till hands. Lägger man ett plåttak ovan behöver man inte ställa så höga krav på underlaget.

Hur som så kände jag mig tvungen att lägga nytt rote. Valde rätt tunna bräder, 1/2 tum. Det ger ett elegant tak och funkar bra på ett så här litet tak där det inte är mer än som mest 60-70 centimeter mellan karvlarna som rotet ligger på. Karlarna är ca 1 tum tjocka och av varierande bredd (gammalt virke som återanvänts). Jag har ett relativt stort avstånd mellan rotet, ca 5-7 centimeter vilket ger god luftväxling vilket är viktigt när man skall lägga spåntak. Ju snabbare det torkar ju längre håller taket.

4 svar på “Nytt underlagstak – rote – på stallet”

    1. Tack, detsamma!
      Det är roligt att kyrkstallet finns kvar finns någon inte så många som överlevt till våra dagar. Stockarna är lite ansatta på sina ställen, men inte värre än att skadorna mest är av kosmetisk art.
      Trevlig somar du också! Nu skall jag ut och lägga tak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *