Philips mest påkostade 50-talsradio

Philips BX998A

Vid 50-talets mitte släppte Philips en riktigt dyrbar bordsradio som fick beteckningen BX998A. När Philips tekniker skulle ta fram modellen fick de inga begränsningar utan kunde kosta på sig precis allt de ville. Resultatet blev en 16-rörsmottagare med separata förstärkare för bas och diskant, en motor som driver kanalväljaren och en radiodel som uppfyllde alla anspråk man kunde ställa på en radio vid 50-talets mitt. Apparaten tillverkades 1955-1957 och fanns även som radiogrammofon, FX995A och FX997A. den senare hade förutom skivväxlare även en bandspelare och kostade en förmögenhet. är inte helt säker men tror att priset låg runt 40-45 000 svenska kronor i dagens penningvärde. Bordsradion var naturligtvis betydligt billigare.

4 svar på “Philips mest påkostade 50-talsradio”

 1. Kul att du skriver om dessa modeller!
  FX995A minns jag väl! En imponerande pjäs! Har för mig att den benämndes ”Stormogul” i Philips modellprogram. Minns även att servot till skalinställningen tenderade att krångla en del – men det var inget unikt för Philips. En del av kopplingarna i FX995A / BX99A följde senare med över till Philips förstärkarprogram (Orkester och PA-förstärkare)

  Hälsningar

  Marie

  1. Philips hade en hel del intressanta kopplingar på den tiden. Dels bi-ampli och dels en sorts push-pull med UL84 och EL84 i varje par i transformatorlösa slutsteg.

 2. Håller med! 800 ohms systemen var ju verkligen ett lyckokast – de förbilligade produktionen och lät dessutom väldigt bra med Philips
  bredbandshögtalare!

  Marie

  1. Vet du hur länge de levde kvar, 800-ohmshögtalarna? Elementen i 4-ohmsversione sitter väl i någon form i Carlssons OA5 typ 2 tror jag. Philips 9710 heter det, bredbandselementet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *