Kyrkstallets tak har återfått sina spån

Spåntak på kyrkstallet

Då var det södra takfallet färdiglagt. det tar egentligen inte så lång tid att lägga ett så här litet tak. Går allt bra hinner man det på en dag. För mig tog det längre tid eftersom regnet gjorde att jag fick avbryta arbetet gång efter gång. Spånen ligger i trelagerstäckning och uppflyttet är 15 cm för varje varv (45 cm långa spån). De nedersta varven, precis som de översta görs med spån av längden 15 och 30 cm för att det skall bli tre lager även där.

JAg funderar på hur jag skall göra med locken, om jag skall lägga nockbrädor eller låta spånen gå över nocken. Det sistnämnda låter snyggt och enkelt. Fortsättning följer!

5 svar på “Kyrkstallets tak har återfått sina spån”

  1. Jag är som vanligt väldigt nöjd med dina insatser i byggnadsvården. De är så vackra de små husen. Kan du inte få landstinget eller staten att avlöna dig för att rädda alla dessa små hus. Sen kan vandrande (bilande?) ungdomar få sova i dem under somrarna. Som jag och min första pojkvän gjorde, på resa i Dalsland.

    God sommarnattsmorgon!

    1. Tack! Nu är taket precis klar, det blev färdigt idag, och nockbrädorna ligger på plats. Nöjd och belåten är vad jag är, för myggorna har kommit och förpestar tillvaron.
      Det fanns ett bidrag att få, men nu har landsbygdsprogrammet, EU-bidrag typ, gjorts om och inga pengar går till gamla byggnader. Det r synd, verkligt synd. Många lador förfaller och kommunen har inge pengar. Sjukvården sparar och hemtjänsten drar in. Inte så muntert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *