Handbok i målning nu digitaliserad

Handbok i målning 1Jag har skrivit om A Söderbergs utmärkta Handbok i målning tidigare och nu har jag hittat den i en digitaliserad version. Det är en utgåva från 1957 men den skiljer sig inte nämnvärt från tidigare utgåvor och den behandlar nästan uteslutande vanlig oljefärg, slamfärg och lackfärg (samt även syntetiska lacker och plastfärg på knappt en sida…).

Handbok i målning går grundligt till väga när det kommer till att bestryka vilka moment som skall utföras vid målning, både inom- och utomhus. Till nackdelarna hör dock att man får intrycket av att det krävs vissa förkunskaper för att riktigt hänga med. Bortsett från denna lindriga anmärkning är detta en mycket värdefull bok som verkligen kan rekommenderas. Vill man ha den analogt, köper man den lämpligen på Bokbörsen eller antikvariat.net får en rimlig slant.

7 thoughts on “Handbok i målning nu digitaliserad

  1. Så bra att man nu kan läsa Söderbergs handbok i målning på nätet.

    En annan fortfarande användbar bok som gärna får digitaliseras är Nutidshemmet från 1941 (ny upplaga 1945) i två band som Ester Boethius redigerade, med utmärkta avsnitt om hantverk i hemmet (min far skrev dem om slöjd, snickerier och liknande, och illustrerade med egna fotografier).

    1. Ja, det vore veklingen på sin plats! Fins några fler böcker som också skulle göra sig utmärkt i digital form.

      1. Hittar man den på facebook-sidan fortfarande? Känns som man får scrolla ganska länge. En snabblänk vore guld!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *