Mäklarnas känsla för detaljer: “Tidstypiskt i villastaden från 1883”

Charm på Villagatan

Detta är outsägligt lustigt.

Mäklarnas kunskap om arkitektur är tyvärr rätt begränsad. Jag vet inte riktigt om man kan klandra dem då deras huvudsakliga uppgift är att få ut ett så högt pris som möjligt för lägenheten, inte att tala om hur och när våningen eller villan renoverats. Viss elementär kunskap vore dock önskvärt.

Skeppsholmens mäkleri har verkligen lyckats under förväntan när de presenterar en 4:a i ett av husen i kvarteret Björken på Floragatan. Många av husen i detta kvarter är rejält ombyggda på 20-30-talen och av den ursprungliga inredningen återstår mycket litet. Denna våning utgör inget undantag, vilket redan den påbyggda fasaden skvallrar om.

Mäklaren skriver: “På lugn återvändsgata i villastaden ligger denna tidsenliga fyrarumslägenhet från 1883. Wilhelm Nerman och Ernst Stenhammar är arkitekterna. Fasaden är inbjudande och uppgången är vacker med sandfärgade väggar och golv och trappa i marmor. Stora, vita, spröjsade fönster i trappuppgången ger ett ljust intryck.” och fortsätter sedan “Det vackra vardagsrummet ligger i fil med matsalen med tidstypiska skjutdörrar som skiljer rummen.”

Vad jag kan se av bilderna återstår intet av den ursprungliga inredningen från 1883. Lister, dörrar, fönster, stuckaturer, kakelugnar, dörröverstycken, fönster mm har kastats ut vid renoveringen som jag antar har skett på 30-talet. Våningen saknar för den skulle inte charm, men det är ju en helt annan sak. Ursprunglig är den icke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *