En uppsågad lada blir återigen sig lik

Denna spantrade lada sågades upp någon gång, förmodligen på 50-60-talet. Den lilla öppningen ersattes med en stor som gick ändå ner till golvet. För kanske tio år sedan sågades den upp ännu mer, och takstolen förstördes. De korta brädorna ovanför öppningen är resultatet av denna ogenomtänkta handling. Att den inte rasat är mer än jag begriper.

Jag beslutade mig i vilket fall som helst för att återställa öppningen till det lilla formatet. Den lucka som suttit där en gång i tiden fanns kvar, den låg inne i ladan, så det var inte svårt gjort.

Först reglade jag upp en stomme för panelen vilket lät sig göras utan några större problem, det syntes klart och tydligt var reglarna sågats av. Jag fick också förstärka en hel del, för att konstruktionen skall hålla ihop.

På sidorna om den den lilla öppning som jag önskade, satte jag nya panelbrädor ty de ursprungliga fanns ej kvar. Under öppningen kunde jag använda gamla, sparade. Det hela blev inte så tokigt, även om det är något av ett lapptäcke.

Efter rödfärgning ser ladan ut ungefär som när den var ny, men det är klart att man ser skarvar och skillnad i nytt och gammalt virke. Det får man dock leva med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *