Varför är det inte snyggt? BRF Klippan 10 vill byta ut sina Åtvidabergsfönster

Som ni kanske minns skrev jag om de flotta punkthusen på Danviksklippan för en tid sedan. Åtminstone ett av husen är lite taffligt reparerat och har fått nya fönster vilket inte är särskilt lyckat. De ursprungliga är av märke Åtvidaberg vilket förmodligen inte säger er något. Tänk på då huset i korsningen av Kungsträdgårdsgatan/Hamnagatan, där Max ligger i bottenvåningen. Fastighete, som byggdes i början var 40-talet var Åtvidabergs kontor och naturligtvis försett med Åtvidabergsfönster i ädelträ. dessa finns kvar än idag, även om hyresgästerna idag är andra företag.

Jag fick ett parbilder på mailen härom dagen från en ledsen boende i Klippan 10, ett av punkthusen på Danviksklippan. BRF vill byta ut de ursprungliga fönstren, ty de gamla hotar att falla samman. Så illa är det dock inte, men som ni ser av bilderna behöver de slipas och målas och eventuellt kan det vara en god idé att byta ut det inre glaset mot energiglas. Det minskar kallraset samtidigt som det blir tystare inomhus.

Tyvärr är det fortfarande så att många, framförallt äldre människor, tror att nytt är lika med bra. Behöver man inte själv betala för det (bara indirekt, genom bostadsrättsföreningen) är det klart att man vill ha nya rutor. Då säger jag betänk följande:
1. Ett ursprungligt hus är alltid mer attraktivt än ett illa reparerat, åtminstone i länga loppet. Husets värde varar.
2. Nya träfönster är undantagslöst av sämre kvalité. Aluminiumfönster går inte att underhålla på något vettigt vis och ser förr eller senare sjaskiga ut. Gamla träfönster kan repareras och håller i princip hur länge som helst. Åtminstone 200-300 år.
3. Energiförbrukningen i ett gammalt fönster kan förbättras genom att man monterar ett energiglas av något slag, dvs byter ut den INRE glaset mot ett nytt. Det yttre skall man inte röra, av såväl estetiska som värmetekniska orsaker.

Vridfönster, i dagligt tal kallade perspektivfönster efter Eric Sigfrid Perssons fönster som var de första av denna konstruktion, är synnerligen praktiska. De är lätta att öppna och ger god, dragfri ventilation. Man slipper flytta bort krukor m.m. från fönsterbrädan när man skall släppa in frisk luft. Det relativt stora avståndet mellan glasen gör också att värmeekonomin inte är den sämsta.

Hu hopps vi bara att föreningen tar sitt förstånd till fånga och reparerar sina klenoder. Sprid länken är ni snälla!

7 svar på “Varför är det inte snyggt? BRF Klippan 10 vill byta ut sina Åtvidabergsfönster”

 1. Sådana ingrepp såsom fönsterbyte, byte av gamla kök vid stambyten i 1930-50 tals hus gör åtminstone mig riktigt förbannad. I mitt hus vill SB byta våra fönster – huset är byggt 1947. Personligen ser jag ser jag ofta att Sverige framstår som ett dåligt exempel på att bevara det gamla. Åtminstone i vissa fall.

  /Peter

 2. Jag letar spanjoletthandtag med vit kula till ett åtvidabergsfönster i vårt 50-talshus. Precis ett sådant som på din bild. Vet du kanske var och om man kan få tag på ett sådant?
  /Karin

  1. Nej, tyvärr. Har för mig att jag har sett något passande någonstans, men minns inte var. Kolla byggnadsvårdsbutikerna!

 3. Hej,

  Jag har en lägenhet på Vittangigatan, som ligger på höjden precis intill Vällingby Centrum, denna, åtminstone ursprungliga, ABC-pärla. Nu vill föreningen byta ut originalfönster till nya. Jag blir så ledsen över denna slakt av historiska värden. Är det någon som har ett gott exempel på en förening som har renoverat originalfönster?

  Hälsar Erik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *