Hemmansägaren i Norrbotten, del 3

Jag har planterat körsbärs- och äppelträd! Då jag älskar körsbär är jag mycket glad åt detta. Äppelblom är heller inte det sämsta. Körsbärssorterna Huvimaja och Lettisk låg hör till de mest härdiga och klarar åtminstone zon VI. Gården ligger i denna son men byn har sedan gammalt ansetts ha vintrar som motsvarar zon VII. Mycket har dock hänt de senaste 20 åren och kylan är inte längre vad den var. Höstarna är mildare och det dröjer längre innan den riktiga vinterkylan gör entré vilket leder till att växterna har tid att ställa om sig för den kalla vintern. på bilden ovan ses Huvimaja till vänster och Lettisk låg till höger. Läget är inte det sämsta. av någon anledning blåser det sällan vid denna varma södervägg. Tyvärr är jorden i sämsta laget och det finns risk för att det kan bli lite torrt sommartid.

Att gräva upp planteringshål var en riktig pärs. Det fanns gott om sten och jag fick slita hårt. Blandade sedan välbrunnen gödsel med planteringsjord, lerjord och sandjord. Förhoppningsvis blir det hela lyckat!

Vid Bodans nordöstra hörn, mellan syrenen och bärlandet, satte jag två äppelträd. Sorterna är Borgovskoje och Sockerimon. Båda är mycket härdiga och sommaräpplen som gör sig bäst om de äts direkt från trädet. Och så vackert det är med äppelblom!

Läget i detta hörn är skyddad, men inte riktigt lika soligt. Jordmånen är dock bättre. Jag tyckte att träden skulle göra sig bra på denna plats så därför valde jag den (se så vackert det blev!). Dessutom kommer äppelträden att synas bra härifrån övriga delar av tomten.

Nu återstår bara att se om det blir något litet äpple i höst och vilka träd som övervintrar.  Om vintern blir som den brukar vara nuförtiden borde det dock gå bra.

13 svar på “Hemmansägaren i Norrbotten, del 3”

 1. Sâ vackert! Men… du.. översta fotot, med risk för att lâta skolfröken, men gör det endast dâ jag själv som tioâring grät bittra târar (och inombords gör det än dâ gârden ej är sig lik sedan dess) den dag vârt äppelträd vuxit sig riktigt stort – ej planterat av oss – och det var tvunget att tas bort dâ det stod alltför nära husväggen och rötterna riskerade orsaka inte vet jag för risker och krângel med fukt. Kanske är det uppât väggarna fel och mina föräldrar och morföräldrar som inte visste vad de gjorde, men bara om utifall att vill jag dela med mig av upplevelsen! (när tid ännu finnes och ursäktar för intrânget).

  De tog ocksâ bort ett körsbärsträd. Dock av andra anledningar. Âh. Körsbärs- och äppelblom, finns det nâgot vackrare?

  1. Grönska nära en fasad ökar fuktbelastningen. Här upp tror jag inte att det är något större problem dock. Syrrans exman ville dock plocks bort en massa grönska av den anledningen, trots att inga skador inträffat genom åren. Jag har över huvud taget svårt att tänka mig att äppelträden kommer att bli några jättar i detta kärva klimat. Blir de stora , kommer jag att hålla storleken nere med beskärning.

 2. Du är härlig med din gård, dina träd, din lugna stil.
  Men – jag är på samma bog som Fransysklan här, du riskerar nog att ha satt ett par träd för nära huset.
  Ursäkta de välvilliga systrarna från stostäderna ; )

  1. Jag tror inte att det är någn fars med träden och fet lilla huset. Det står uppallat och saknar konventionell grund. Vi har rätt många träd och buskar som står nära och det har aldrig varit några problem. Jag är mycket svag för grönska nära hus.

   Jag är också Mycket svag för äppelblom! Det är vackrare än själva frukterna.

 3. Jättefint! Hoppas inte träden står för nära väggen. Det är ju lite synd att vara tvungen att beskära. Jag har också grejat med växter. På min uteplats fanns det förut en ful altan med dito plank. Några snälla människor sågade sönder den och tog med sig alla delarna. I går fick jag hem en kubikmeter grus och nu har jag satt diverse växter och sått frön i krukor och är väldigt nöjd.

  1. Jag gillar att beskära och att forma. Då får man ju det precis som man vill ha det!

   Vad har då sått i krukorna på din f.d. altan?

   Idag är här regn! Usch. Jag som tänkt hjälpa äpplena på traven och pollinera lite.

   1. Jo, det är ju sant. Tänkte bara på att det är så vackert med äppelträd som får växa någorlunda fritt. Jag har bott några år i Äppelriket (Österlen) och tyckte det var sorgligt att se de hårt tuktade träden i äppelodlingarna.
    Jag har satt petunior i en låda, rädisor och gräslök i en annan, grävt ner en stockrosplanta (det är nog min favoritblomma, inte alls kräsen, i Skåne växer de på trottarerna), så har jag diverse blommor i krukor, hänglobelia, tobaksblomma, en rosa och en vit pelargonia. Sådde luktärtor i en stor kruka, ringblommor och slingerkrasse i två andra. Luktärter är också en stor favorit. Visst, ja, det blev en klematis också och den delar kruka med en lavendel. Jag tror man kan odla aprikoser och persikor här på Gotland också.

    1. Åh, ringblomma! Älskar doften som bladen avger. Krasse är också mycket vackert och så är jag svag för Praktmalva och luktärter. det måste vara så tacksamt att odla på Gotland. Tidig vår och långa, varma höstar. Här uppe sker ju allt juni till mitten av augusti. Under denna korta tid är det dock full fart då det är ljust mest hela tiden.

 4. Okej, lets hope for the best. Förresten såg jag ett persikoträd i Bergianska Trädgården som de hade spaljerat mot väggen, och beskurit på olika sätt då. Så det finns fler sätt – som alltid. Hej!

  1. Asså, detta är inte precis Mälardalen. För övrigt är den ena körsbärssorten, Lettisk låg, ett buskkörsbär och blir inte speciellt stor alls.

   Vid en villa på Södra Djurgården, i backen vid Skansen, bodde en konstnärinna och hon odlade aprikoser om jag inte minns fel. Mycket vackert!

 5. Vi hade både äppel- och körsbärsträd på tomten när vi flyttade in 1980 i byn strax norr om din by. Men de klarade sig bara något år, Några blev skalade på sin bark av älgarna på vintern och några frös på grund av att mina föräldrar inte isolerat stammarna.. Så se till att skydda dem ordentligt i vinter! Min mormor på Mjölkudden inne i stan hade både äpplen och körsbär på tomten i hela sitt liv, små ihärdiga träd med god frukt. Så det ska nog gå bra för dina träd!

  1. Åh, det var inte illa! Idag finns det fler härdiga sorter att välja på än det fanns då. Dessutom är vintrarna mildare. Det är sällan temperaturen sjunker under -40.

   Brukade din mormor isolera stammarna? Är osäker på om det verkligen behövs. Dock att det skyddar mot älg… Vi hade förresten en tam, vit duva i trädgården nyligen. Den ville äta nysådda frön. Troligtvis var den på rymmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *