Orörd 40-talsvilla i Svalnäs, Djurholm

I Svalnäs i Djursholm ligger en gammal 40-talsvilla som är märkvärdigt orörd. Spis och kyr har bytts ut, men i övrigt är det mesta kvar från byggnadsåret. Bland annat de mörka snickerierna vardagsrum, matsal och nedre sällskapsrum (gillestuga/bedega?). Även kök och serveringsrum (med fönster!) har byggårets charm och jag blir förbannat sugen på att sätta mig vid köksbordet. det är något mycket harmoniskt över dessa rum. Som kontrast till detta gamla hem rekommenderar jag en titt på en stackars 5-rummare på Skeppargatan i Stockholm. Trots ursprungliga fönster, kakelugnar och dörröverstycken, har ägarna verkligen lyckats skapa ett motbjudande hem. Usch!

Avslutningsvis ett skall jag be att å publicera att läsarbrev som damp det i min brevlåda där brevskrivaren berättar om en upplevelse som jag tyvärr tror är vanligt förekommande.

“För några år sedan, kanske 05, följde med en kompis till Stefanskolan, som då huserade i Kristinebergs slott (nu i Bromma), där han skulle ha möte. Väl inne visste jag inte vart jag skulle titta, någon hade våldfört sig på den fina 50-talsinredningen med möbler från biltema eller husvagnsspecialisten. Utanför låg låg krossade teak paneler och möbler. En förvriden myranstol stack upp. Jag vågar knappt tänka på alla pengar som krossades i de där kontoinrarna. De andra såg att jag tittade så jag blev tvungen att släta över min stirrande blick och såg mig desperat om efter något att kommentera på ett positivt sätt. Hurra, i taket hängde några jättefina takkronor i trä och opalglas. Jag påpekade hur fina dessa var, som om det var dem hela tiden som jag stirrat på. Han på Stefanskolan började skratta, ‘dom där gamla lamporna är ju det enda vi inte bytt ut’. Jag erbjöd mig att köpa dom, men han insisterade att dom skulle slängas, och i så fall kunde jag få dem. Efter nån vecka ringde han och jag fick hämta en flyttkartong med de två takkronorna slarvig ned knölade. Dom var verkligen snygga och vid närmare undersökning två fantastiska hantverk. Det visade sig vara två åttaarmade Luxuslampor signerade Kristiansson. Hänger nu hemma hos mig och är mina käraste ägodelar (och dyraste).’

8 thoughts on “Orörd 40-talsvilla i Svalnäs, Djurholm

  1. Jag blir spyfärdig av läsarbrevet. Så hemskt, så hemskt.

    Villan var däremot vacker. Älskar den stora röda kakelplattan över handfatet, Maias familj har en liknande grön över deras handfat.

    Problemet i köket är arbetsytan. Fyrtiotalets hembiräden var nog långt mycket mer nogranna i städandet än vad jag är.

    1. Haha, folk städade köket en gång om dagen. Det var ingen ända på det. Köket har faktiskt snålt med arbetsytor, som ett sämre 30-talskök, vilketär lite märkligt.

    1. Ja, det måste du göra! Jag är nyfiken, även om det är en skräckhistoria.

  2. Mycket tjusigt! Är helt “såld” när det gäller 1940-tals hus. Kanske beror det på min uppväxt i Årsta i slutet av 1960, och halva 70-talet. Lägenheten jag bor i nu söder om stan är även den byggd på fyrtiotalet, men är utrustad med ett nytt kök – tyvärr.

    //Peter

    1. 40-talshusen är verkligen fina på ånga sätt. Ibland kan jag dock sakna det sena 30-talets strama linjer. 40-talet har å andra sidan mer varierande material och överhuvudtaget mänskligare detaljer.

      Årsta är mycket fint!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *