Yrkeskvinnornas nya hus på Gärdet

1939 stod Yrkeskvinnors Klubbs nybyggda kollektivhus på Furusundsgatan i Stockholm klart. Arkitekter var Hillevi Svedberg och Albin Stark, som fått till uppgift att rita ett punkthus för ensamstående och familjer där också kvinnan yrkesarbetade, d.v.s ett hus där specialutbildade fackmän tog hand om städning, matlagning och barnpassning. Uppenbarligen var inte herrarna i samma skriande behov av avlastning, ty något kollektivhus för herrar har jag inte hört talas om (men jag kan tänka mig att många velat ha hjälp med groggandet, rökningen och förvärvsarbetet).

Bottenvåning och souterrängplan innehöll gemensamhetslokaler som gymnastiklokal, spädbarnkrubba, storbarnkammare, restaurang och centralkök. Till varje våningsplan gick två mathissar upp till våningsplanen. Middagsbjudningar var således lätta att ordna, ty det var bara att ringa ned till restaurangen och beställa mat.

På varje plan fanns en fyrarummare, två trerummare, en dubblett med kokvrå, en enrummare med kokvrå  samt ett enkelrum för städerskan. Endast enrummaren och städerskans lilla skrubb saknade öppen spis. Balkong hade dock samtliga lägenheter. Här en bild med en vy ut mot gatan.

Våningarna var välplanerade och är det än idag. Arbetsköken är inte speciellt stora, men försedda med fönster. De hade elspis och ugnen var placerad i praktisk bänkhöjd. Garderober finns det relativt gott om och vardagsrummen har burspråk. De större våningarna har en skjutdörr mellan vardagsrum och hörnrum, vilket skapar en stor yta för umgänge om så önskas.

1939 ordnade Yrkeskvinnors klubb och Svenska slöjdföreningen en hemutställning i huset, ”11 familjer visa sina hem” som rönte stor uppmärksamhet och visst löje. NK- och Svenskt Tennmänniskor, samsades med Malmstens-karaktärer och Gullbergs-öden. Mer om det en annan gång!

8 svar på “Yrkeskvinnornas nya hus på Gärdet”

 1. Man undrar vad Per Ström skulle sagt…

  Hur häftig var inte den fläktkåpan i köket? Och är det en jaspématta i restaurangen? Fyrorna här är verkligen inte dåliga. Inte treorna heller. Men de verkar ha samma möbleringssvårigheter som i min lägenhet. Men, men.

  Ser fram emot en uppföljning!

  1. (Pär Ström planerar i dagarna Mansskrapan – komplett med direkttelefon till Ring P1-studion och kaffeflickor som inte är alltför kräsna)

   Älskar storkök från förr. De är förbannat industriella i sin utformning. Villa Engkvists kök är till viss del i liknande stil.

   Hmm, golvet är skitsnyggt men jag kan inte avgöra vad det är. Gillar att de har mattor på golvet för lite lyxig hemmakänsla. Idag är det tyvärr skitfult.

 2. Vi måste tipsa Pär Ström om att han slår sig ihop med Ulf Brunnberg som i sitt Sommarprogram hade väldigt käcka idéer om en tv-kanal enbart för män (jakt, porr och whisky och inget djävla relationstjafs om jag inte minns fel), de kan nog leka bra tillsammans.
  Visst var det där Bang bodde med Loyce och Ruffa? Så fint, så fint. Undrar vad det var för ”elevrum” man ser på ritningen? Hushållselever? Hillevi Svedberg var ju dotter till The S och doktor Andrea Andrén som förstås var en hyvens yrkeskvinna och jämställdhetskämpe. Och syster till Elias, men det visste du så klart också. Kul att se ditt hus i vardande.

  1. Ja, de bodde i huset, högst upp i den sydöstra våningen (den högra hörnlägenheten, 4:an, på ritningen).

   Andreea Andrén var vän med Alving om jag inte minns fel och hjälpte henne när alkoholsuget var som störst. Har för mig att jag läste i dagboksanteckningarna att hon tog med sig Bang ut i bilen på kvällarna för att distrahera henne.

   har du läst Elias Svedbergs och Lena Larssons bok Heminredning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *