Hans Westmans arkitektvilla i Lund

Runt 1939 uppfördes SAR Hans Westmans villa på Nationsgatan 3 i Professorsstaden i Lund. Huset byggnadsminnesförklarades 1994 och står kvar än idag (dock att jag inte får ihop ritningen med bilden). Fasaden är i gult tegel och vitmålad panel.

Byggnaden inrymde både privatbostad och arkitektkontor och dess verkliga pärla var vardagsrummet med en takhöjd på 4-5 meter. Sovrummen har dock en takhöjd på 2,13 meter.

Bostadsdelen var i två våningar och från entresollplanet nådde man de tre sovrummen. Som ni ser badar rummet i ljus från stora fönsterpartier.  Den låga fönsterbröstningen skapar en trivsam yta där man kan både sitta och ligga.

Invid trappan till övre botten, har en liten cosy corner anordnats framför den öppna spisen. En öppen spis finns även på våningen ovanför. När huset byggdes var det helt otänkbart att inte ha en eller flera eldstäder för trevnads skull.

Kontorsdelen består av 4 rum. En större ritsal, två små rum samt arkitektens eget rum. Notera de vackra perspektivfönstren.

Längs med en fönsterlös fasad leder en pergola från gatan till till entrén. Pergolan skymtar även till höger på denna bild som visar fasaden mot gården.

Studera gärna ritningarna till denna skånska praktvilla (bottenvåning och övre plan) och föreställ er den härliga atmosfär som följer av goda material och genomtänkt arkitektur.

13 svar på “Hans Westmans arkitektvilla i Lund”

 1. Nära till jobbet. Kanske för nära…

  Jag får bild och ritning att gå ihop. Bakom garageporten på bilden finns utrymmer markerat med en bil på ritningen (fanns porten ursprungligen tro?). Den bakomliggande bostadslängan framgår inte i bilden men går att se på eniro: http://kartor.eniro.se/m/9nhu7

  1. Ja, nära, men enligt texten är han nöjd med det.

   men vad är det ovan garaget? Den delen hittar jag inte på ritningen.

   1. Det går en skarv i teglet till ovanvåningen garaget. Är detta spår efter en senare påbyggnad tro, eller var det bara så att man utelämnade den externa ”fnutten” i planritningen för övervåningen?

     1. Smart av dig att kolla där! Då stämmer det.

      Jag skulle hemskt gärna se interiören!

 2. Så måste det ha varit. Kontorsdelen har fått en övervåning och ny entré, bakom garaget. Det stora sovrummet har nog delats i två (smart drag att behålla det öppet fram tills dess att man har fått så många barn att de behöver egna rum.

  Vackert hus! Har tidigare bara sett den bilden du länkade till först.

  1. Jag skulle verkligen vilja gå in i huset och se hur det ser ut nu och hur tillbyggnaden blev. Vilken tur att villan blev byggnadsminnesförklarad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *