Borgerlig funkis på Martinvägen 2

De flesta villorna i Södra Ängby har moderniserats rätt kraftigt genom åren, men just nu är en verklig pärla till salu på Martinvägen 2. Huset är till stora delar i ursprungligt skick, även om det säkert målats om några gånger. Jag misstänker att något mörkt tak, förmodligen i hallen, målats vitt.

Pärlan är dock köket som till stor del är ursprungligt. Spisen är naturligtvis bytt och troligtvis var den gamla bredare därför har en standardhurts monterats intill. Ovan spis och diskbänk har två köksskåp satts upp (det högra är äldst och det vänstra tror jag är från sent 50-tal) och specierifacken har bytts mot nya i plast. Notera också signaltavlan som talar om vart jungfrun skall styra sina steg!

Intill köket ligger en liten serveringsgång och en jungfrukammare. Serveringsgången verkar vara lite i knappaste laget kan jag tycka, precis som jungfrukammaren, men tjänstefolket fick å andra sidan verkligen tränga ihop sig på den tiden.

Från serveringsgången när man den fornhistoriska charmanthet som går under namnet matsal. När villan på Martinvägen hade man inte för vana att äta i köket, ej heller monterade man köksinredningen i det rum där måltiderna intogs. I fil med matsalen ligger vardagsrummet som har en öppen spis. Däremellan en stor skjutdörr.  Mellan vardagsrum och hall finns glasade pardörrar med spröjs.

Gästtoaletten är en pärla! Kan färgsättningen vara ursprunglig? Snygg som tusan är den i vart fall.

Från övre hallen nås toalett, badrum och de tre sovrummen. Två av dem har utgång till den stora terrassen, ett av dem öppen spis.

På det stora hela är det en fantastisk villa, även om jag inte är speciellt förtjust i den trista fönstersättningen. Vanliga tvåluftsfönster är inget jag uppskattar. Jag vill breda rutor med stora, obrutna glasytor. Det har de flesta villorna i Södra Ängby, men inte denna.

14 svar på “Borgerlig funkis på Martinvägen 2”

 1. Fina detaljer och fantastisk altan! Men varför säger du att hallens tak målats om, och från vilken färg?

  1. Jag gissar på brunt, ev i träimitation. De villor jag sett har ofta något liknande i hallen. Lister i vardagsrum och matsal likaså. Skall leta fram några bilder när jag kommer hem. Men det är som sagt spekulationer, men dp huset är så pass old school att göra detta antagande.

   1. Det ser ut som brunglaserad furu/plywood. Eller en bets kanske. Min farmors villa har det också, men i en mörkare ton. Fint! Rottingskydden framför elementen är inte dåliga heller!

    1. Tror att man grundade med en färg och sedan laserar med en mer transparent olja. Snyggt är det hur som.

 2. Åh! Jag får ångest för någon kommer att köpa denna pärla och blåsa ut allt och sätta in ett modernt rymdstationskök och badrummet görs om till en relaxavdelning. Tänk om man hade massa pengar. då skulle jag flyttat dit utan att tveka.

  1. Verkligen! Tycker gott att man skulle kunna ställa vissa krav på dem som bor så unika hus. Jag är inte alltför förtjust i statlig och kommunal reglering, min i detta fall är det banne mig påkallat!

 3. Detta är en lite mindre villa i S Ängby uppenbarligen. Inte så fin på utsidan, men original-interiörerna är ju helt fantastiska. Jag är också rädd att någon kommer att ’renovera’ denna villa, men behålla ’orignaldetaljer’ för ’charmen’.

  1. Nej, den är lite trist på utsidan. Främst är det för trista fönster. Dock att jag inte skulle tacka nej till den!

 4. Idag blev vi lyckliga ägare till kulturskatten på Martinvägen 2. Lovar att det vare sig blir spottar, rymdkök eller relaxavdelning!

  1. Åh, så roligt. jag ber att få gratulera! Så trevligt ni kommer att ha på terrassen vad det lider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *