Vackra kök som ej längre finns kvar

För ett halvår sedan skrev jag om gamla kök (läs och kommentera!) på Byggfabrikens blogg. Fortfarande dimper det ned kommentarer, vilket tyder på att det är ett ämne som engagerar. Framförallt tror jag att det är kök från 30-60-tal som ligger i farozonen. Antingen anses de för omoderna eller alltför moderna för att passa ett gammalt torp eller en herrgård eller en våning. Att bygga nya kök i gammal stil är jag inte särdeles förtjust uti, och det främst för att man “återskapar” något som inte funnits och som framstår som lite kitschigt. 30-50-talsköken däremot, är strama och eleganta och jag tycker att de ofta passar mycket bra in i äldre miljöer. Att riva ut ett sådant kök, för att bygga ett lantligt kök i gammal stil finner jag helt förkastligt. men smaken är ju som bekant som baken, dvs delad.

2 thoughts on “Vackra kök som ej längre finns kvar

  1. Tack för en god kulturhistorisk och miljömedveten gärning i din blogg. Gamla kök är vackra, funktionella och på alla sätt mer dugliga än många av dagens IKEA-kök. Dessutom är det höjden av resursslöseri att kasta ut ett helt kök som fungerar alldeles utmärkt bara för att ägaren vill förnya sig. Folk är så osäkra på sig själva och så i behov av att köpa sig en identitet. Konsumismen är vår tids gissel.

    1. “Folk är så osäkra på sig själva och så i behov av att köpa sig en identitet.” Mycket bra sagt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *