Mildred Pierce, en amerikansk kvinna

En av 1945 års mest framgångsrika filmer var Michael Curtiz filmatisering av James M Cains roman Mildred Pierce. Manusförfattaren Ranald MacDougall stuvade framgångsrikt om bokens handling och resultatet blev en av de främsta i genren film noir. Fotot är briljant. Dramatiskt, välkomponerat och ytterst smickrande för de medverkande. De mörka, regniga kaliforniska nätterna är ett förträffligt ackompanjemang till berättelsen om kvinnan som offrar allt för sin fruktansvärda dotter Veda.

Mildred Pierce är en helt lysande film. Praktiskt taget helgjuten och med fantastiska skådespelare. Från första till sista sekund sitter man som som trollbunden. Crawford är som klippt och skuren i rollen som denna självuppoffrande amerikanska kvinna som inte förstår att hon gör sina barn en otjänst genom att tillfredsställa deras minsta nyck. Dottern Veda föraktar sin mor och det medelklassiga liv som familjen lever. Att behöva arbeta för sitt uppehälle är för henne helt förkastligt. Lögnen och falskheten är de verktyg som står henne till buds för att skaffa sig ett bättre liv.

Eve Arden är helt lysande som Mildreds sarkastiska medarbetare. Snygg och med fantastiska repliker. En affärskvinna med huvud för affärer och en kropp som gjord för synd. Zachary Scotts Monte Beragon är ett drivhusblomster, en 5-örescasanova som aldrig ägnat sig åt något annat än åt flirten och erotiken. Riktig kärlek kräver dock kapital och då pengar är något som denna playboy ständigt saknar, gör Mildred Pierces framgångsrika imperium henne tämligen oemotståndlig i hans ögon.

Jag har inte sett HBO:s nyinspelning av denna klassiker. Det är möjligt att den är mycket bra, men har man sett detta mästerverk har man sett allt man behöver se. Här kan ni se trailern.

2 svar på “Mildred Pierce, en amerikansk kvinna”

  1. Kul att du uppmärksammar denna briljanta och även lite annorlunda noir, i den meningen att huvudpersonen är kvinna och mamma. Inte så många bittra herrar med hatt och pistol med andra ord. Todd Haynes nyinspelning ska tydligen vara mycket trognare mot den litterära förlagan, vilket förstås inte alltid är en fördel. Det var precis det jag blev jag påmind om när jag började titta på den på SVT Play. Lite naturalistiskt tungrodd och övertydlig, var mitt intryck. Men jag ska ge den en andra chans. Har man en gång bedårats av Curtiz klassiker blir man lätt hyperkritisk mot andra versioner.

    1. Jag hat visserligen inte läst boken, men jag älskar att man börjar med mordet och gör filmen till en thriller. Man fastnar direkt! Dessutom är den sjukt snygg och Crawford helt grym. Älskar hennes ansikte. Haynes är vanligtvis rätt bra, så tv-versionen borde vara rätt ok, men jag kommer aldrig släppa originalet. Vi var fyra som såg filmen och alla var helt tagna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *