8 thoughts on “Som det byggs intill Lill-Jansskogen

 1. Usch, usch. Jag googlade Lill-Jansskogen + bygge för att se vad det ska bli, vägtunnel förstår jag. Hittade något intressant som hör hemma under “modern arkeologi” – dvs rester av stridsvagnshinder i Lill-Jansskogen. Se här: http://www.ninor.se/draktand.pdf
  (Draktand kallas tydligen betongklossarna som skulle hindra stridsvagnarna.)
  Du kan också läsa om försvar mot luftlandsättning på Gärdet: sv.wikipedia.org/wiki/Stockholms_fasta_försvar
  Fast borde det inte heta “forsvar”? Länkarna är långa och går kanske av, i så fall kan du googla som jag gjorde.
  Gott slut! (Det låter lite hemskt … )

  1. Så intressant! jag har aldrig sett de där betongpianona. Har promenerat en del i området, men aldrig just där. Till sommaren måste jag göra ett besök! Synd att de hunnit riva de andra anläggningarna där i skogen.

   Förutom väg bygger man även Norra Djurgårdsstaden. Det är ett område vid de gamla gasklockorna och Husarviken. Det är en naturskön trakt ,men frågan är hur naturskön trakten är när man byggt hus i någon slags sjöstadsstil…

   Gott slut! Älskar den där knasiga hälsningen.

   1. Betongpianona är nog väl dolda av grönskan. När den tiden kommer. Någon företagsam “hembygdsmänniska” borde ordna guidade visningar av dessa rester från kriget. Fast det är ju roligare att luska på egen hand!
    Norra Djurgårdsstaden låter ju tjusigt, men det är sannerligen en berättigad fråga. Jag trodde området ingick i någon sorts naturreservat?
    Gott slut än en gång! ; )

    1. Ja, det är nationalstadspark, men eftersom det tidigare funnits bebyggelse på just det området (Gasverket bl.a.) är det tillåtet att bygga.

     En pensionerad general med hembygdsambitioner! Vilken rolig guide det vore!

     1. Javisst! Sådana finns det nog rätt gott om – eller ja, kanske inte just generaler, men överstar eller så!

 2. Jag kan rekommendera Wikipediaartikeln Stockholms fasta försvar som föredömligt listar många av de gamla försvarsanläggningarna som finns gömda i naturen kring huvudstaden, bland annat den så kallade Korvlinjen som var stadens yttre beföstningslinje under Första världskriget.

  I övrigt vill jag tacka för din intressanta blogg som jag nyss upptäckt.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholms_fasta_f%C3%B6rsvar
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Korvlinjen

  1. Tackar!

   Verkligen intressant allt detta. Jag vet att jag någon gång hört talas om dessa lämningar, men mer minns jag inte. Det känns verkligen old school med denan form av försvar. Dock mycket spännande!

 3. Måste ta mig dit och kolla. Roligt med husvagnar, påminner mig om zigenarna på ödetomtarna vid nobelvägen i malmö.

  Angående den nya bebyggelsen i området så var de ursprungliga CAD-bilderna hemska, men nu har jag sett en ny som cirkulerat i en annons som ser riktigt fin ut, en tegelbyggnad med kopparburspråk, uppenbarligen inspirerade av danska förlagor. Hoppas, hoppas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *