Höst och snart är julen åter här igen

Jag är rätt förtjust i iPhoneappen CrossProcess som simulerar s.k. vänddiabilder. Den har verkligen sina begränsningar men rätt använd blir bilderna utmärkt. Motljus fungerar överlag inte alls bra med iPhonens kamera och detsamma gäller CrossProcess. Är ljuset däremot gott blir resultatet som ovan och det tycker jag är bra. Särskilt gillar jag att just rallarrosens skarpa färg kommer så till sin rätt. Det är nämligen inte alltid som en bra kamera ger det resultat som man vill nå fram till och då kan en dålig vara ett bra alternativ. Roligast är det naturligtvis med gamla analoga, men billiga digitala bilder som framkallas på stubben har också sin charm.

Vilket trist söndagsväder det var! Visserligen gjorde det detsamma eftersom jag var trött och tillbringade mycket tid i sängen (pga fest i Gamla Stan). Att lyssna på regnet smatter har dock sin charm. Men jag längtar efter snö! Bor man på landet är snö utmärkt. Det blir ljust på nätterna och så kan man skotta grunden så att den täcks helt av snö vilket ger en ypperlig isolering mot den stränga kyla som för eller senare kommer på besök. Jag hoppas på snö och åtminstone några minusgrader över julhelgen när jag reser norröver. Med mig i bagaget hade jag tänkt mig ta en bunt jazzplattor (som jag letat fram på ebay och för tillfället kalkylerar hur många jag har råd med vilket i sin tur beror på frakten). Jag har också köpt två nya pickuper som jag skall installera i min skivspelare där uppe. Jag har nämligen två gamla apparater är uppe. Dels en Elac Miracord PW6 som är kopplad till en flott blaupunktradio och dels Telefunkens flaggskepp från 1956, Opus 6 sekretär, som är en präktig möbel. Båda har gamla kristallpickuper och dessa förstörs med tiden. Jag har köpt några modernare av keramisk typ som står sig bättre och som klarar stereoskivor. Jag tror att det blir bra.

Berättade jag förresten att jag såg Faust på Cinemateket för knappt två veckor sedan? Det var den klassiska tyska versionen från 1926 med Gösta Ekman i huvudrollen. Den var helt fascinerande! Allt var inspelat i studio och kulisser och modeller var mycket teatrala. Fotot var vackert och välkomponerat. Naturligtvis bjöds det musik därtill, Matti Bye ackompanjerade. Filmen rekommenderas och finns på youtube.

(Resultatet av min nät-shopping blev följande long-plays:
HANK MOBLEY Thinking Of Home
HANK MOBLEY Workout
CLIFF JORDAN Cliff Craft
WAYNE SHORTER Night Dreamer
THE HORACE SILVER QUINTET Song For My Father
FREDDIE HUBBARD Open Sesame
LEE MORGAN The Cooker
SONNY CLARK Cool Struttin
KENNY DORHAM Whistle Stop
WAYNE SHORTER The All Seeing Eye)

 

8 thoughts on “Höst och snart är julen åter här igen

 1. Väldigt vacker bild.
  Och jag hoppas på en grön vinter efter två fasansfulla snövintrar på Österlen. Nu bor jag på Gotland och här är det än så länge snöfritt och ganska behaglig temperatur. Dessutom solsken i dag.

  1. Här är det mycket vackert! Sol och ett par plusgrader. Är dock svag för snö. det är en speciell sorts “lukt” och det blir så vackra ljusa och tysta nätter. Nästan helt ljudlösa.

   1. Vad trevligt att du säger så. Älskar också lukten av snö, som min pojkvän dock påstår är inbillad eftersom snö är vatten eller något sådant argument. Han vet verkligen inte vad han pratar om. Kan sakna att få sticka ner hela ansiktet i en grop i snön och bara dofta på den. Den rena, vita snön man har på gården hemma dock, inte stockholmssnön.

    1. Nej, inte stockholmssnö! Det skall vara kall snö, gärna luftig och lätt. De där knäpptysta midvinternätterna när marken är täckt av meterdjup snö!

 2. Pickuper går ofta sönder, inte sant? Finns det nya universalpickuper, vad kostar de och är de lätta att installera?

  1. Både och. Kristallpickuper åldras och går sönder av sig själv, övriga typer är mer robusta, åtminstone när det kommer till åldrande.

   Innan man standardiserade fanns det en uppsjö olika typer som alla hade sina fästen. jag har löst problemet så att jag tar sönder den ursprungliga och tar bort den nedre delen och limmar fast den nya, som är smäcker Vi får se hur det går!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *