Nattligt möte i ett hus på Sibyllegatan

“Vi kom till ett förfärligt gammalt och ruffigt hus som är borta för längesedan. Tosse [Thor Modéen] ringde på och en dam som såg påfallande sjaskig ut öppnade. Hon bar tofflor och en morgonrock som sett bättre dagar men önskade oss välkomna in. Det slog mig att jag sett henne förr, att jag kände igen hennes anletsdrag, men det var så mörkt att jag inte kunde urskilja henne ordentligt. Hon frågade Tosse om han önskade vit eller röd champagne och visade oss till några rum där vi kunde slå oss ner. […] Jag hade tydligen hamnat på en av Stockholms illegala  nattlokus. Att det inte var på frälsningsarméns hotell begrep jag genast. Om det var en bordell vet jag fortfarande inte.”

I sina memoarer skriver Annalisa Ericson om ett nattligt äventyr på en illegal sylta i ett hus på Sibyllegatan i Stockholm. Efter en stund klarnar hennes minne och hon inser att damen hade “åkt utför den sociala trappan och hamnat rakt ner i källaren” ty hon drar sig till minnes ett möte ett par år tidigare, 1931, då hon hade varit på lunch hos SF:s chef Olof Andersson ute i Saltsjöbaden.

“En elegant dam i vitt kom emot oss, och det visade sig att hon skulle ta hand om oss gröngölingar under i´lunchen tillsammans med Olof Andersson. Hon var hårt sminkad och bar en vid turban över sitt röda hår: en hårfärg  som på en här tiden var ytterst modern.  Hon hette Inge Eberth, och efteråt fick vi veta att hon var Ivar Krügers älskarinna.”

4 thoughts on “Nattligt möte i ett hus på Sibyllegatan

    1. ja, visst låter det spännande! Dessutom verkar hon ha uppnått en hög ålder och skrivit en bok om sitt liv med Kreuger. Något att läsa!

      1. Väldigt spännande! Anna-Lisas beskrivning av henne var så sorglig, det skulle vara intressant att veta mer om den äventyrliga när hon var i sin krafts dagar.

        1. Jag är nyfiken på vad hon gjorde från 1931 till sin död! Det var ju rätt många år som hon hade kvar att leva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *