Gertrud Larsson och Svarta Carina

Av någon anledning gick mig Gertrud Larssons radiodokument Svarta Carina mig helt förbi när den sändes för första gången i mars 2010. Dessbättre finns den fortfarande på Sveriges radios webbplats.

Svarta Carina är i 70-årsåldern och bor i en lägenhet i Stockholm, granne med dramatikern Gertrud Larsson. Hennes hesa röst för tankarna till KOL och hennes liv har varit brokigt. Som ung var hon mycket vacker, vilket bilden intill visar. Mörkt hår och mörka ögon, inte underligt att hon fick sitt smeknamn. 14 år gammal rymde hon med Cirkus Ronaldo och sedan dess har hennes liv rullat på i samma vilda stil.

Svarta Carina är en god berättare och hennes hesa skratt ljuder ideligen. Hemtjänsten har hon en något haltande relation till och en stackars hemsamarit blir grundligt utskälld av en svada med rasistiska tillmälen. Carina visas nämligen upp i tämligen osminkad dager, även om det framgår att Larsson är god vän med den gamla damen.

Lyssna på Svarta Carina:

Det är svårt att slita sig från högtalaren när programmet väl ha börjat rulla och många frågor som dyker upp i min hjärna blir aldrig besvarade. Det gör dock inget och Svarta Carina kommer finnas med mig under överskådlig tid.

7 svar på “Gertrud Larsson och Svarta Carina”

  1. Tack för att du la in den här fantastiska dokumentären, jag hade också missat den. Svarta Carina är en spännande och stark kvinna. Jag blev väldigt imponerad av henne.
    Lite svårt att koppla ihop bilden med uttrycket ”den gamla damen”

    1. Det har nog funnits åtskilligt med Svarta Carinor misstänker jag. Några har jag träffat själv, även om de inte levt lika dramatiska liv. Man kan väl säga att hon var både stark och svag, men att det starka segrade och hon tog sig upp igen. Och nog är det svårt att tänka sig henne som en pysslig och bullbakande tant, alternativt en stram och ståtlig dam. Hon måste vara en mycket levande person.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *