Fredhälls solbestrålade lyxkaserner

Fredhäll

Fredhäll må vara något av Stockholms riviera, ty här badar de funktionalistiska lyxkasernerna i solljus. Lyx var kanske att ta i, ty de flesta våningar på denna adress är 1:or och 2:or. Den balkongkonst som i vissa fall finns bevarad och de strama, ljusputsade fasaderna gör dock att området framstår som betydligt tjusigare än det egentligen är.

Fredhäll

Se bara på dessa balkonger, vars rundade front skjuter ut från söderfasaden för att komma så nära vattnet som möjligt.

Fredhäll

Tydligare än så här kan väl knappast en balkong från 30-talets senare mitt illustreras. En enkel infästning i stålbalken som omger betongplattan fixerar den sinuskorrugerade balkongfronten ,ed en enkel överliggare. Dock verkar plattan vara renoverad och dessvärre inte målad i fasadens färg. Men nog är de vackra, de stora hörnbalkongerna som får huset att påminna om en atlantångare.

Fredhäll

Bakom Atterbomsvägen ligger Stagneliusvägen och där tronar detta stora och nyrenoverade hus. Mot söder finns några av områdets större lägenheter som jag gärna skulle lägga vantar på om jag hade möjlighet. Det är sällan man ser så lyckade fasadrenoveringar som detta hus har beståtts med. Det är bara att önska att fler fastighetsägare gör på detta sätt (om inte som HSB gjort med sina f.d. vackra kåkar i området).

5 svar på “Fredhälls solbestrålade lyxkaserner”

  1. Snygga hus, men som du säger så är lägenheterna ofta lite små. Rummen också. Men utsikten är oslagbar. Framförallt när man ser alla dessa gamla stålmonster till broar, jag älskar dem.

    1. jag har varit inne i en trea en gång. Den hade även en liten skrubb i anslutning till köket samt arbetsbänk i marmor. Flott! vardagsrummet hade skjutdörrar mot matsalen som låg åt gården till. Ca 100 kvm. Jag tror dock att den var ett verkligt undantag. För övrigt fanns det signalklocka även från badrummet om man skulle behöva assistans av jungfrun (frågan är dock hur länge hon förblev orörd).

  2. Tack för jättetrevlig blogg! FYI: Balkongen på Atterbomsvägen tillhör min gamla lgh; en fyra på 99.5 m2. Vardagsrummet är på drygt 30m2. Längst upp i det huset finns en 11- rummare på ca 250 m2. Min väninna bor på 220 m2 längre ned på gatan. Min kollega bor på 102 m2 nere vid gatuköket. Alla i original planlösn fr byggåren. Så visst finns d en del större våningar även i Fredhäll;) Numera residerar jag på modesta 87 m2 på samma gatstump . ..för Fredhäll lämnar jag nog aldrig!

    1. Tackar! Jäklar, en elvarummare, det finns då inte ens på Gärdet. Det måste vara helt fantastiskt att bo så stort där uppe på taket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *