En skulpturpark till Carl Milles minne

Millesgården

Jag har varit på Millesgården som jag härmed utnämner till en av Stockholms vackraste platser. Utsikten är slående och från terrasserna syns cisternerna vid Ropsten. Kontrasten är slående och helt effektfull.

Millesgården

Skulpturparken är terrasserad  i olika nivåer och grönskan är precis så väl tilltagen att den inte på något sätt konkurrerar med Milles skulpturer. Se bara på bilden ovan, där lagerträden står i stram givakt i sina terrakottakrukor.

Millesgården

Men det är klart att det är skulpturerna som gör Millesgården och detta är en av mina favoriter. Tyvärr har jag glömt dess namn. De unga gossarna jagar fram i det brungröna vattnet med en sällsynt frenesi.

Millesgården

Guds hand! Ett alltigenom vackert verk med ett utomordentligt vackert namn. Huruvida den atletiske unge mannen är på väg till pärleporten, eller inte fick komma in, förtäljer icke historien.

Millesgården

Människan och Pegasus! Som liten älskade jag de grekiska gudasagorna och ser fortfarande Orfeus släpa sin Eurydike upp från de dödas rike, men så vände han sig om och hans älskade drogs åter ned och han återsåg henne aldrig.

Millesgården

Platsens skönhet är som ni kan se obestridlig. Trappor, terrasser, skulpturer, buskar, träd, stenläggning och kolonner. Intet att förbättra.

Millesgården

Bågskytten, ett av Milles mest välkända verk. Ursprungligen gjordes det för Liljewalchs konsthall.

Avslutningsvis två bilder. En på Olga och Carl Milles grav och en föreställande Willian Penn.

5 thoughts on “En skulpturpark till Carl Milles minne

  1. Jag håller med om att det kanske är Stockholms vackraste plats. Terrassen i ölandsten med den låga muren och stupet ner för klipporna, bassängen och skulpturerna. Är det ett FN-världsarv? Det borde vara det.

    1. Vet inte, tror inte det, men det borde vara det. Tänk att de bodde i så vacker miljö under sin livstid! Jag tycker Millesgården har mer gemensamt med ett eventuellt himmelrike än det mer jordiska.

  2. RJ, vill bara säga att du gör många fina inlägg. Jag rör mig i samma trakter, och det är alltid roligt att se dem genom någon annans ögon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *