Ett barn av verklighet och drömmar

Att det skall vara så svårt att hitta en bra bild på Karl Gerhard! Mestadels är han alldeles för medveten om kameran och poserar med en min som både utstrålar fräckhet och en viss självbelåtenhet. Och jag som vill ha en bild på den Karl Gerhard som skrev dessa vackra rader:

Kärlek är ett barn av verklighet och drömmar,
lyckan är ett flarn och livets vilda strömmar,
styrd av amors hand och jämt på väg mot annan strand
Vackrast är det namn som ej i minnet gömt sig,
hetast är den famn, i vilken blott man drömt sig,
hjärtat är mest tryggt, i kojan som vi aldrig byggt.

Dessa strofer hör till mina absoluta favoriter. Hur sanna är inte de tre sista och hur väl formulerar han inte kärlekens ödesdigra fälla. Det är denne Gerhard som jag skulle vilja lära känna, den man vars mask jag aldrig kommit bakom. Endast genom att läsa mellan raderna i hans självbiografier kan man ana sig till ett annat lynne än det som vanligtvis doldes bakom (ibland något syrliga) kvickheter.

Gerhard var en politisk man och tog tidigt parti mot nazismen vilket rönte viss irritation bland de överklassen som ofta hade ett gott öga till Tyskland i mitten av 30-talet. Han var dessutom mycket god vän med Zarah Leander som sjöng hans nazikritiska I skuggan av en stövel innan hon kontrakterades av UFA och flyttade till Tyskland. Som grädde på moset var han gift tre gånger och levde sedan under många år tillsammans med sin betydligt yngre privatsekreterare Göthe Ericsson och adoptivdotterna Fatima. En ovanlig familjebildning på den tiden.

Men det är främst den Gerhard som skrev denna vackra sång som jag skulle ha velat träffa.

Lyssna på Verklighet och drömmar:

4 thoughts on “Ett barn av verklighet och drömmar

 1. Trevligt inlägg, tack! Både bilden och sången var faktiskt nya för mig som ändå är stor beundrare av KG och Zarah. För övrigt var min pappa en prisad rävjägare en gång i tiden.

  1. Jag tycker den inspelningen hör till det allra bästa som gjorts under 30-talet. Otroligt bra text och finfin inspelning.

   Ojdå! Jag har aldrig “ridit efter räv” utan tänkte på Sassoons Memoirs of a fox-hunting man.

 2. Efter att ha läst KG:s 3 böcker + biografin av sonen Per, kanske man bör tillägga at KK började med revyer efter att han fyllt 30. Före dess turnerade han runt hela landet + Finland som etablerad skådespelare och spelade många stora verk av Ibsen, Strindberg, Blanche, Shakspere och många andra stora författare. Först efter kontakt med Ernst Rolf blev KG “revycharmören” och efter dennes död inleddes en ny karriär med Folkan i Sth som “egen” scen + Cirkus i Gbg. Dessutom turnéer runt om i landet. Efter kriget blev det flera enmansrevyer, men en gång bjöd han hit Mistinguet och dom uppträdde tillsammans på biografen Royal i Sth. Med sonen Per ägde han Vasateatern i Sth, och samarbetet blev mycket framgångsrikt fram till KG:s död 1964. Han var 72 år och opererades för en mindre tumör, men hjärtat klarade inte ingreppet. Sedan många år hade KG lidit av angina pectoris, och bl a därför fått sluta med tennis, en sport som han älskade.
  Karl Gerhard hette från början Johnsson i efternamn.

  1. Jag har inte läst biografin, tyvärr. Jag har läst en eller två av hans böcker, minns inte riktigt. Minns dock att jag tyckte att han var en god berättare och skrev bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *