Att Garbo varit schamponeringsflicka!

Victorian sunday, foto Anna JanssonSöndag kväll och en något falnad fräschör. Det blir lätt så när man roar sig och slavar i hemtjänsten om vartannat.

Lördagen var på många sätt en nästintill perfekt dag. Jag åt god frukost, naturell yoghurt med en apelsin uti samt hackad aprikos på toppen. Gott och vackert! Ost på delikatessråg därtill. Ägnade mig sedan åt strumpstoppning och åt en ovanligt god lunch. Jag hade kokat sej i grönsaksbuljong och lagade äggsås därtill och åt med potatis och ärtor. I äggsåsen hade jag litet av buljongen samt dijonsenap och vitpeppar. Åh, så gott! Som ni förstår, intresserar jag mig åtskilligt för mat. Inte minst bakverk. Efter maten blev det därför en chokladbiskvi till teet. Jag bakade dem för ett par veckor sedan och är verkligen nöjd med resultatet. De går bra att förvara i frysen och tinar snabbt.  Smörkrämen är av den s.k. franska typen, d.v.s. en sockerlag kokas riktigt het och hälls sedan över de fluffiga äggulorna under kraftig vispning. Denna kräm röres teskedsvis ned i mjukrört smör och kakao tillsättes. GOTT!

Passerade även Stadsbiblioteket och bläddrade i några böcker, bl.a. en fin liten sak med gamla bilder tagna på Gärdet i Stockholm. Så vackert det var när husen var nya och inga klåpare till byggare monterat på fula balkongfronter och tagit ner alla de markiser som praktiskt taget varenda fastighet var försedd med. Apropå Stadsbiblioteket så irriterade jag mig dock en smula på en ung människa som sprang omkring med en ta-med-latte i pappersmugg. Varför? I denna vackra byggnad. Lattepimplande är för övrigt inget att rekommendera. vad är det för fel på bryggkaffe eller espresso?

Bilen härintill togs på kvällen. Vi hade en liten fest hemma hos Björn och roade oss med diverse dåligheter till god musik. Trevligt! Framåt ettsnåret gick vi till Strand, etyGreven hade lovat mig att jag skulle råka ut för kärleksaffärer. Där blev man dock blåst på konfekten. Grevens spådomar är tydligen inte helt att lita på. Festligheterna i sig var det dock inget fel på. Men allra trevligast var det att sitta och prata och lyssna på bra musik. Åh, det är nog det allra bästa överhuvudtaget!

Och så en liten berättelse från hemtjänsten. Jag frågade en gammal dam som jag går hos, hon fyller 98 i år, om hon hade något minne av Greta Garbo som också var uppväxt i hennes hemtrakter, kvarteren runt Blekingegatan. Det hade hon, ty vägg i vägg med hennes fars verkstad, låg en raksalong där Garbo jobbade som schamponeringsflicka! Detta var innan hon började på PUB vid Hötorget. Tanten hade dock inte själv träffat Garbo, men hennes far hade blivit schamponerad av henne på raksalongen!

10 svar på “Att Garbo varit schamponeringsflicka!”

  1. Det är ett foto! Det togs på Enköpings stadshotell innan det revs och kvinnan är modell för Saga Lova! Dvs inte Lindeborg…

 1. Den där bilden är så fin!
  Tillsammans med Björn och dig lyssnar man verkligen på den bästa musiken. Idévärldens musik! Jag är mycket glad över detta.

  1. Tack, det var snällt sagt! Björn har verkligen en alldeles utmärkt musiksmak (samt talang för heminredning).

 2. Jodå, att Greta Garbo som tonåring var biträde på raksalong minns jag från alla dessa biografier jag läst om Den gudomliga. Men att träffa ett vittne som indirekt minns Garbo från den tiden – fantastiskt!

  1. Ja, visst är det det. Så märkligt också med en så gammal människa som varit med om så mycket, typ 2 världskrig.

 3. Åh! Du frågade! Och hon svarade! Och vilket svar sen! Härligt!
  Faktum är att jag var i PUB-gallerian i söndags och hade tänkt att besöka hattbaren där Garbo jobbade och senare blev upptäckt av en viss herr Mauritz Stiller. Men usch! PUB hade förvandlats till vilket själslöst dussinvaruhus som helst – bara med dyrare prislappar! Och dessutom bara unga människor överallt bakom diskarna! Dessa kan man ju inte fråga, tänkte jag och fann efter några minuter en mogen kvinna bakom en disk i en parfymaffär. Jag frågade om Garbos hattbar. Därvidlag beklagade hon sig djupt och sa att hattbaren var nedlagd och att PUB tidigare hade haft ett helt rum dedikerat åt Garbo – för turister! – med en massa fotografier och så vidare. Men denna fina värld fanns inte kvar längre, den var minst tio år förgången, enligt uppgiter från den mogna kvinnan. Ack och suckar!

  1. Ha, det var länge sedan PUB blev en vanlig galleria! Men om du var på PUB i söndags borde du ha passat på att besöka loppmarknaden på Hötorget. Någ för att den är rätt decimerad på vintern, men det finns alltid chans att fynda.

  1. Din far är en rejäl människa! Det är faktiskt gott med sådan sås, även om det kan låta lite märkligt för de oinvigde. Jag tror att vi fick torsk och äggsås i skolan, men är inte så säker på att den såsen var vidare god.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *