Där det är som allra nättast i Fredhäll

Fredhäll

På sina ställen är Fredhäll mycket vackert. Se bara på denna fastighet vid Orvar odds väg! Lägenheten högst upp måste ha varit en dröm när den var nybyggd i slutet av 30-talet.

Fredhäll

Nedanför de höga ljusa husen ligger Fredhälls stolthet, de radhusartade lägenheterna mellan Snoilskyvägen och Orvar Odds väg. De 3 våningar höga och har entréer  från båda gatorna. Från Orvar Odds väg kommer man in på det översta planet, från Solilskyvägen på det nedersta. De flesta lägenheterna tror jag är i etage, men vad jag vet är ingen i mer än två våningar. 2-3 rum är den vanliga storleken.

Fredhäll

Dessvärre vet jag inte arkitektens namn, lika lite som jag presentera planlösningar på bygget. Det är hur som mycket fina och tämligen unika i sitt slag.

12 svar på “Där det är som allra nättast i Fredhäll”

 1. Husen på Snoilskyvägen har jag alltid haft ett gott öga till. Vilken utsikt! Och att ha en stor terrass åt det hållet. Det är verkligen ett speciellt boende.
  Men det finns en stor nackdel: ljudet av trafiken från Essingeleden. Det är en ljudmatta som nog ligger på hela tiden. Synd!

  1. Jag bodde i Fredhäll för 10 år sedan och kunde konstatera att det verkligen lät en hel del, framförallt på Atterbomsvägen. Borta vid Snoilskyvägen är det dock betydligt lugnare, men det är klart att visst brus hörs även där om man vistas ute. Jag tror dock att jag skulle stå ut med det. Läget är fantatiskt!

  1. Beverly Hills! Nå med tanke på att Kryckexpressen (62:an) trafikerar så vet jag inte om man kan hålla med.

 2. Det var min gamla körlärare som berättade om detta namn för mig. För mer känsla av Beverly Hills kan jag rekommendera att anlända till Fredhäll vattenvägen. Bergväggen och husfasaderna kan då synas lite mer glamorösa.

 3. På tal om Beverly Hills har jag hört en och annan kalla de där vackra radhuslägenheterna ”filmstjärnehusen”. Och nog ger de en smått glamorös känsla, inte minst på sommaren, med terrasserna och det underbara läget. Fast om det verkligen bott någon filmstjärna där, på säg 30- eller 40-talet, vet jag inte. Att arkitekten heter Erik Dahl vet jag däremot, för det står det i den förträffliga ”Stockholms byggnader”.

  1. Erik Dahl, tack för det! Edvard Persson bodde där har jag för mig. De är glamorösa med sina terrasser och balkonger. Jag skulle gärna bo där. De brukar dock bli väldigt dyra när de är ute till försäljning.

 4. Erik Dahl använde arkitekt som titel trots att han sedan under hela sitt liv arbetade som byggmästare. Herbert Kockum heter arkitekten som ritat radhusen, men Erik Dahl byggde dem. Det fina huset på Orvar Odds väg ritades av Björn Hedvall.

  1. Åh, tack för den informationen! Herbert Kockum känner jag inte alls till, men när jag googlar ser jag att han bl.a. ritat en kyrka. Även Björn Hedvall bör jar bli en smula bortglömd. Synd, han som ritat så många fina hus och biografer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *