Wilhelm Kåges flotta keramik Argenta

Jag har länge velat ha en praktpjäs ur denna tjusiga serie. De är tunga och dramatiska samtidigt som de är sköna och har en visst mått av stramhet. Sin debut gjorde Argentaserien på Stockholmsutställningen 1930, men det går inte att neka till att det står en verklig doft av klassicism kring Wilhelm Kåges mest välkända och framgångsrika skapelse. Inte minst dekoren har låtit sig inspireras därav. På sitt sätt kan man säga att Argenta var omodern redan vid sin introduktion. Kanske bidrog det till seriens framgång, ty funktionalismen hade några svåra år innan den på allvar accepterades. På 40-talet, när 30-talets hårda linjer på det stora hela mjuknat, upplevde Argenta sin främsta storhetstid.

För att hålla intresset uppe för Gustavsbergs prestigeprodukt,  tillkom 1946 en nyhet i Argentafamiljen kallad Grazia. Grazia är vit och har en luftigare dekor. Den formgavs av Stig Lindberg och kan beskådas på denna bild. Grazia är helt annorlunda till sin framtoning och är verkligen ett barn av sin tid. Ett tilltalande barn av sin tid.

2 svar på “Wilhelm Kåges flotta keramik Argenta”

  1. Jag är keramikintresserad. Kåges Argentaserie har jag alltid känt mig ganska ambivalent till – jag uppskattar den men tycker inte att det är något för mig. Samtidigt har jag märkt att förvånansvärt många fortfarande uppskattar serien, även om den den trivs bäst i gamla hederliga borgarhem med lite mörkare väggar och möbelträdslag. Det ska bli intressant att se hur serien kommer stå sig i framtiden, jag har en känsla av att intresset kommer svalna rejält i framtiden och att det blir att börja samla för rävjägare med flera.

    Om du får du gärna hämta ut mina (eventuellt) vinnande bud på Bukowskis och behålla dem tills jag kan hämta i Stockholm. Jag är mest intresserad av östasiatisk eller jugendkeramik dock. Nu är det ju två stora keramikauktioner som stundar…

    1. Intressant att du inte riktigt gillar den. Jag var mycket förtjust i serien i min ungdom och har upptäck att jag gillar den fortfarande. Jag tror att det har att göra med de klassicistiska motiven som jag tycker mycket om. Dessutom är jag svag för det blågröna.

      Oja, jag hämtar ut vad som helst om jag får ha antikviteter i mitt hem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *