Det är därför som älskar jag masonit

Kök på Valhallavägen 155

Som barn åkte vi då och då till min fars moster. Hon hette Agnes och var praktiskt taget änka när jag föddes. Levi, hennes man, har jag inget minne utav. Agnes var stram och behärskad. Henne var jag lite rädd för. Hon bjöd på hårda karameller, mandarinklyftor. Man vågade bara ta en.

Moster Agnes hade ett hus, jag tror att det var tre rum och kök med en inredd övervåning vars rum hon hyrde ut. Det är köket jag minns. Det var stort och hade fönster i två väderstreck och var moderniserat  efter kriget. Vägarna var klädda med masonit som var målad med en ljus oljefärg. Ovanför elspisen, satt en opak glob fastskruvad i väggen. Ljuset som reflekterades i den något knottriga ytan, som kanhända var ströpplad, var för mig rena magin. Stramhet. Skönhet. Därför älskar jag masonit.

Bland det vackraste jag vet i hela världen är ett klassiskt och stramt kök, ofta platsbyggt och med luckor kläda med masonit. Jag tycker att det passar överallt, både i äldre och i modernare miljöer. Dessutom fanns det knappt några köksinredningar innan masoniten gjorde entré. De kök i äldre stil man ofta ser, är ofta ett modernt kök vars utförande anpassats efter serveringsrummets skåpinredning. I köket fick man förritin nöja sig med en bänk, kanske med slask, och ett rejält bord. Överskåp och arbetsytor var mycket sällsynta.

Masointinteriörer är underskattade. Vem älskar gamla hus som fått en ny interiör av masonit? Jag gör det, men jag är rätt ensam om det. Idag rivs det mesta ut för att återskapa det som en gång var. Det kan ha sina poänger, men för mig är det ofta årsringarna som räknas.

Detsamma gäller människor.

7 svar på “Det är därför som älskar jag masonit”

  1. Flott!! Tänk att man spikar upp gips idag när man skulle kunna använda masonit. Gips är bland det värsta jag vet.

  2. Fint. Ungefär så såg min farmors och farfars kök ut i ett hus byggt på 20-talet där min farfar själv moderniserade köket på 50-talet. Just det. Han täckte över skåpdörrarna med masonit så att de skulle bli platta och moderna.
    Handtagen han satte dit var likadana som på din bild fast luckorna var blåmålade.

  3. Men det är det som är det fina med masoniten, man spikar över och under finns det gamla kvar! Hos min mormor var alla dörrar överspikade med masonit och köksväggarna likaså. Det är faktiskt väldigt vackert. Folkhemsminimalism skulle man kunna säga.

  4. Masonit är grymt! Dessutom väldigt miljövänlig då den inte innehåller något lim! Jag håller på och bygger nu och kommer använda masonite på alla innerväggar 🙂

    1. Verkligen bättre än spånskivor som dryper av lim och annat elände. Usch. Masonit tillverkas, tror jag iallfall, fortfarande i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *