November med Sergei Rachmaninoff

Det ledsamma höstvädret verkar fortsätta. En endaste dag med sol är vad man får om Herren får som han vill. En smula nedslående. Vad passar då bättre än en sorgsen ryss? Vi lyssnar på Sergei Rachmaninoff i en mycket gammal inspelning. Lyssna på de vackra stråkarna och Sergeis pianospel.

Concerto no 2 in C minor, del 1

Concerto no 2 in C minor, del 2

Sergei Rachmaninoff föddes i en stad inte lång från Novgorod i Ryssland 1873. Han var redan som barn utomordentligt produktiv och skrev sin första opera i tonåren. 1917, året revolutionen, lämnade Sergei Ryssland, för att så småningom bosätta sig i USA. Fram till 1917 var han enormt produktiv, men längtan efter hemlandet gjorde honom sorgsen och melankolisk, vilket resulterade i att han endast avslutade sex verk fram till sin död 1943. Hemlängtan kan verkligen förlama människan.

Sergei Rachmaninoff var inte bara en lysande kompositör, han var också en ytterst skicklig pianist. Inspelningen ovan är från 1929 där han framför sin egen Concerto in C minor, opus 18, tillsammans med Philadelphia symphony orchestra under ledning av Leopold Stokowski. Skivorna är som sagt väldigt gamla, men ljudkvalitén är förvånansvärt bra, även om den inte går att jämföra med modern standard. Lyssna på Sergeis pianospel, det är ömsom kraftfullt, ömsom ljuvt och en smula sorgset.

6 thoughts on “November med Sergei Rachmaninoff

  1. Under imperiets dagar räknade man i Storbritannien nostalgi som en dödlig sjukdom. Många soldater utstationerade i Indien fick problem med hemlängtan, och en del avled. Antagligen skulle vi väl kalla det för depression idag. Kanske missar man något då.

  2. För att inte tala om mjältsjukan som var och varannan drabbades av (mest bland överklassen dock). Malla Silfverstolpes man låg ofta orkeslös i denna “sjukdom”.

  3. Visst, han är Höstkompositörn framför de allra flesta! Men frågan är om inte hans Vespers är allra bäst ändå.. vi närmar oss dessutom tiden för en viss födelse. Rekommenderar en rysk eller åtminstone östeuropeisk kör. Bland den uppsjö av inspelningar som finns vet de faktiskt bättre vilken typ av spiritualitet det handlar om. Sakralt blir det inte mycket bättre. På Spotify finns en kör från Kiev som är bra, vet jag.

  4. Österuropa och Ryssland är med största sannolik den bästa källan. Jag skall lyssna och se vad jag tycker.

    Så småningom blir det påsk och då får man lyssna på Matteuspassionen som är en annan favorit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *