Snap-shots från ett höstlikt Berlin

Foto: Rävjägarn

I fredags anlände jag Berlin Schönfeldt och satte mig sedan på tåget upp mot Prenzlauer Berg och Bornholmer strasse, lite lagom nervös då jag köpt en biljett som bara gällde två zoner, inte tre. Väl ute på gatan, gick jag hem till mina vännersom hyrt sig en lägenhet på en parallellgata strax intill Bornholmer. Det gamla jugendhuset hade ett slitet, men helt intakt, jugendtrapphus, typiskt för de något enklare hyreskasernerna. Dörrarnas enkla slingor såg ut att vara skurna för hand. 3-rummaren högt upp i huset hade volym, kolkamin och balkong ut mot solen på gatan. Det var vackert.

Och jag ägnade mig åt konsumtion. Med mig hem hade jag ett par mycket snygga svarta stövlar, ett par lätta svarta kängor, en angoratröja i ljust grått och en argylerutig pull-over. Nu önskar jag mig bara mer höst, och jag tror att jag blivit bönhörd.

Foto: Rävjägarn

Söndagsmorgonen var regnig och grå. Någon spred en tunn vattendimma över både mig och alla boulevarder när jag promenerade runt i en halvtom stad på förmiddagen. På en skylt på en tvärgata läste jag Berlin Cocks. Vad det nu var för inrättning.

Foto: Rävjägarn

Berlins jugendhus är vackra och strama. Många ser fortfarande ut som de en gång i tiden gjorde. Överallt finns indragna balkonger som ser så inbjudande ut. Sådana har aldrig funnits  i Sverige. Berlin är också nyrenässansens stad, något som jag tycker mycket om. Pampiga byggnader med så riklig dekor att Valhallavägens fasader rodnar i skuggan.

Foto:Rävjägarn

Och så gick vi till en stor marknad. Det regnade, det var lerigt och det var östberlin. Man dköpa allt möjligt, även gamla benrester. Jag förmodar att de kom från djur, men ändå. Det var underligt. På väg till marknaden passerade vi kyrkan ovan, men bilden tog jag redan dagen innan, då solen fortfarande sken.

3 thoughts on “Snap-shots från ett höstlikt Berlin

  1. Gründerzeit-huset jag växte upp i i Berlin hade trätrappa som knakade mysigt när man gick i den. Igår slog det mig att jag nog aldrig sett det här i Stockholm, men att det däremot är mycket vanligare i Tyskland.

  2. Trapporna knarrade även i detta hus och jag smög mig försiktigt in och ut om det var alltför sent på kvällen. Jag har inte tänkt på det tidigare, men jag tror faktiskt att den var i trä.

    jag hade gärna växt upp i ett sådant hus i Berlin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *