Rävjägarn

De vackra punkthusen i Blackeberg

Brf Norrmannen 1

Jag gillar punkthus och under 50-talet byggdes många fina hus av denna typ som ofta har mycket fina lägenhetsplaner. Brf Norrmannen i Blackeberg förvaltar 3 9-våningshus som är exemplariskt renoverade, åtminstone exteriört. Husen byggdes 1951-1953 på uppdrag av AB Familjebostäder och ritades av Per B. Persson på HSB:s arkitektkontor. Som trädgårdsarkitekt anlitades Ulla Bodorff.

Brf Norrmannen 2

De tre husen ligger på Björnsonsgatan 138-140 och Ibsengatan 37-43 och är i princip identiska bortsett från färgsättning. Våningsplanen är förskjutna vilket gör att 3:orna i bakkant ligger ett halvplan högre än 1:ornat och 2:ornat i framkant.  Planlösningen framgår av denna bild. Totalt finns det alltså 6 lägenheter per plan, 2 1:or, 2 2:or och 2 3:or. Huset är smalare i framkant än i bakkant vilket gör att även de lägenheter som inte ligger i hörnen har fönster i två väderstreck. Halvplanslösningen gör dessutom att det inte är mer än 4 lägenheter per plan.

Uppenbarligen har både Familjebostäder och dagens bostadsrättsförening gått varsamt fram och både fönster och balkonger är i ursprungligt skick och en prydnad för stadsdelen. Balkongerna är dessutom kvadratiska och rejält tilltagna och ger verkligen de boende en riktig uteplats.

 

Tags: , , , ,

2 Responses to “De vackra punkthusen i Blackeberg”

  1. Linda says:

    Hej!
    Har du någon aning om var jag möjligen skulle kunna hitta en bild som visar ursprunglig golvbeläggning i köket på dessa? Jag gissar linoleummatta, men vad för mönster? (Har köpt en lght där med bevarat kök!)

    • Rävjägarn says:

      Nej tyvärr. Linoleum säkerligen, jaspé eller ev marmoleum som började komma då. Kan också ha varit ett schackrutigt golv. Testa att kontakta Familjebostäder och hör om de har några interiörer i sina arkiv.

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress