Pelarhuset i kvarteret Heimdall

Jag har skrivit om kvarteret Heimdall vid Vanadisvägen tidigare. Hela husraden mot Vanadisvägen revs tyvärr i slutet av 1960-talet och ersattes av ett stort bostadskomplex med tegelfasad. I hörnet mot Norrtullsgatan stod det smått originella pelarhuset som verkligen hade en praktfull fasad. Våning 2-3 trappor markeras oerhört tydligt i fasaden och takhöjden är avsevärt högre där. Vem som ritat huset är oklart då ritningarna inte är signerade. Huset stod sannolikt klart 1884 eller 1885.

Även om fasaden var praktfull, var lägenheterna förhållandevis små, 2-3 rum och kök, förutom en stor lägenhet om 5 rum och kök i hörnet på våning 1-3. Här en planritning som visar ett av våningsplanen. Högst upp i huset var lägenheterna uteslutande om 2-3 rum och kök. Kallvatten och avlopp fanns i köken och fönstren hade enkla glas och lösa innerbågar.

4 svar på “Pelarhuset i kvarteret Heimdall”

  1. Planritningen kan ju omöjligen vara över ”pelarhuset”, varken det avfasade hörnet (på ritningen) eller antal fönster stämmer.

    1. Intressant fråga, iband stämmer det inte, dvs man har ändrad fasaden utan att uppdatea planritnngarna

  2. För övrigt är det helt makalöst hur man kan komma på tanken att sätta grävskopan i ett sådant hus!

  3. Ser ni den fina Sunbeam Alpine på första bilden?

    Ekenskisen, uppväxt nära Vanadisplan, som en gång i tiden körde en sån liten fin engelsk sportbil med plats för två personer och en ”välfylld plånbok”, vilket jag dessvärre saknade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *