Familjehotellet Nockebyhov i Bromma

1952 stod det nya familjehotellet i Nockebyhov klart för inflyttning. Byggnaden hade ritats av arkitektduon Backström & Reinius  som ritat många av byggmästare Olle Engkvist hus allt sedan 1930-talet. Familjehotellet var inte Engkvists första kollektivhus och heller inte det sista ty några år senare stod den stora anläggningen i Hässelby färdig.

Lägenheterna i huset varierade i storlek och verkar som störst ha varit om 5 rum och kök. Här en planritning som visar delar av ett våningsplan. På entréplan fanns en mängd gemensamhetsytor och det gick att få hjälp med både städning och tvätt. Det fanns också kök och en matsal för 100 personer.  I broschyren som gavs ut när huset stod klart skrev Engkvist “Var och en i detta familjehotell är en självständig hyresgäst som i ett vanligt hyreshus. I familjehotellet finnes dock viss service, som ett vanligt hyreshus ej kan erbjuda”.

Fasaden är utförd i tegel, främst i rött men också detaljer i gult. Portarna är mycket snygga och påminner till stor del om de i Stjärnhusen i gröndal, mn dessa är inte utbytta utan ursprungliga. Gårdsfasaden är veckad och här finns också husets balkonger. Här en fasadritning.

Familjehotellet är än idag i mycket fint ursprungligt skick och vi får hoppas att den renovering som någon gång ommer att utföras blir varsam och att ursprungliga detaljer repareras och inte byts ut. Det finns faktisk en  blogg, läs den gärna!

Avslutningsvis ett gammalt vykort på anläggningen när den var ny. Observera det turkiska tältet som tjänade som matsal.

2 thoughts on “Familjehotellet Nockebyhov i Bromma

  1. Efter att ha sett Anders Wahlgrens När Domus kom till stan, samt Spelet om Stockholm, kom jag att tänka på din blogg! Länge sedan den uppdaterades?
    Här i Umeå skall mitt gamla 60-tals kvarter förtätas, efter att skolorna hotats med rivning. Innergårdar har redan problem med biltrafik. Skyddande garage mot vandalism, försvinner och blir överskådliga parkeringar.

    Protester lämnas under julstressen, före 10:e januari. Sedan blir det höghus!
    (http://umea.se/orrspelet)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *